КИЕВ
13:24
Брюссель
12:24
Москва
14:24
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Політолог назвав головні події, які формували політику цього року

22 декабря, 09:00  Политическая  Украина

 

Головна подія і  проблема цього року не тільки для України, але й для всього світу — це епідемія COVID-19 та економічна криза. А  оскільки  у нас іще були місцеві вибори, то поєднання коронакризи та місцевих виборів ще спричинили і напругу в стосунках між центральною та місцевою владою. Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко.  

 

Політолог, головні події, епідемія COVID-19, економічна криза, місцеві вибори,  Володимир Фесенко.

 

"Головна подія і головна проблема цього року не тільки для України, але й для всього світу — це епідемія COVID-19 та економічна криза, яка стала наслідком як самої епідемії, так і карантинних обмежень, які вводилися для боротьби з епідемією. Це головний виклик, зокрема і для нашої країни, тому що це впливало на політичну ситуацію, на загальносуспільну атмосферу. У нас, оскільки були місцеві вибори, то поєднання коронакризи та місцевих виборів ще спричинили і напругу в стосунках між центральною та місцевою владою. Але ця проблема була актуальною навесні та восени. Наприкінці року, після завершення місцевих виборів, ця напруга стала набагато меншою”, — розповів Фесенко у коментарі кореспонденту УНН.

 

Однак, за його словами, певні проблеми залишилися, й іноді вони проявляються.

 

“Це пов’язано з політичною боротьбою навколо обрання керівників нових органів місцевого самоврядування, але в принципі проблем в цьому плані стало менше. Проте, так чи інакше проблема цих стосунків, взаємин між центральною та місцевою владою наразі є стратегічною внаслідок реформи децентралізації. Ця проблема буде актуальною і далі. Не буде явного конфлікту, хоча виникнення протиріч можливе”, — сказав Фесенко.

 

Експерт також нагадав про трагічну подію — авіакатастрофу літака МАУ. Йдеться про трагедію, що сталася 8-го січня 2020 року, коли рейс PS752 “Тегеран-Київ” (літак Boeing 737-800) “Міжнародних авіаліній України” зазнав аварії внаслідок збиття невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана. Внаслідок авіакатастрофи загинуло 176 пасажирів та членів екіпажу, серед яких 11 українців.

 

“(Також важливими подіями цього року стали — ред.) зміна уряду, зміна різних керівників - від керівника Офісу Президента до Генпрокурора. Я вже не кажу про оновлення Кабміну, яке відбувалося навіть після призначення нового складу уряду. Криза навколо Конституційного Суду й антикорупційного законодавства”, — розповів Фесенко.

 

Як повідомлялося, 27 жовтня цього року Конституційний Суд України визнав такою, що не відповідає Конституції України, статтю 366-1 ККУ, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації. 11 грудня Венеційська комісія схвалила два висновки, які стосуються рішення КСУ та ситуації з антикорупційним законодавством.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу