КИЕВ
09:08
Брюссель
08:08
Москва
10:08
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Росії не вигідно зараз зривати розведення військ, — Рейтерович

08 ноября, 10:50  Политическая  Украина

 

Провокувати зрив розведення сил Росії зараз не вигідно. Однак не треба виключати факту «казусу виконавців». Самі представники так званих «ЛНР / ДНР», яким украй невигідне розведення, можуть зробити якийсь «вибрик».

 

Розведення Петрівське, розведення сил, відведення військ, АТО, операція ОС, ООС, війна на Донбасі, нормандський формат, нормандська четвірка, нормадська зустріч, обстріли, режи тиша, ЛНР, ДНР, російсько-українська війна, розведение сил, отведение войск, в

 

Про це в ефірі «4 каналу» заявив керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.


«Ми розуміємо, що в Росії майже тотальний контроль над бойовиками. Проте давайте говорити відверто — верхівці так званих ?ЛНР / ДНР? мир не потрібен. Вони стануть ніким, а зараз сформували кримінальну ?республіку?, на якій заробляють. У нас про цей фактор мало говорять, але його не можна не враховувати», — зазначає Ігор Рейтерович.


Політолог наголосив, що Росії наразі зривати розведення не вигідно, однак це не означає, що вони готові йти на поступки.


«Я не великий прихильник повного відведення військ, але якщо Україна це зможе подати як безумовне виконання своїх зобов’язань, то це вагомий козир для підготовки нормандської зустрічі. І додатковий привід Україні говорити, що ми виконали обіцяне, тепер чекаємо, як усе виконуватиме інша сторона, проте не так звані ?ДНР/ЛНР?, а, безумовно, Російська Федерація», — говорить політолог.


За його словами, Росія спеціально вкидає тези, що до нормандської зустрічі вже повинен бути напрацьований документ, який там підпишуть.


«Росія хоче в документі, підписаному за підсумками нормандської зустрічі, бачити саме те, що вона хоче бачити. Україна, своєю чергою, хоче прийти з підготовленим своїм документом. І, зрозуміло, що варіанти Києва і Москви явно не будуть тотожні. Логіка України більш зрозуміла, і вона й для європейських партнерів має бути саме такою. Адже ми все виконуємо, і тепер питання — до іншої сторони», — каже Ігор Рейтерович.


Він наголосив, що є питання, де поле для консенсусу більше (зокрема, обмін полоненими), але є й кардинально різні позиції.


«Є різні підходи, Україна каже: сідаймо відпрацьовувати певний спільний документ. Росія цього певною мірою боїться. Чому? Тому що Україна порушувала, порушує і, найімовірніше, порушуватиме питання Криму. Зі свого боку Росія хоче додатково внести туди, приміром, питання газу. Україна ж проти цього», — зазначає політолог.


За його словами, аби відійти від питання Криму, Росія продовжить вигадувати додаткові умови.


«Росія хоче винести на нормандську зустріч газову тему. Зрозуміло, що для України це не потрібно. У нас багато позовів, багато з них ми вже виграли. У нас гарні стартові умови, тож немає сенсу обговорювати це у форматі нормандської четвірки. Росія вигадуватиме підстави, додаткові умови, посилатись на певні проблеми в Україні. Але тут питання до того, наскільки ми зможемо це правильно інформаційно представити навіть не в Україні, а у Європі насамперед. Наскільки ми зможемо їх переконати, що ми виконали все, і залучити Німеччину та Францію на свій бік», — говорить політолог.

 

Рейтерович наголосив, у будь-якому разі РФ залишить для себе шпаринку.


«Росія сама створила таку ситуацію, що чим далі, тим складніше відмовлятися від нормандської зустрічі. Думаю, цього року вона таки може відбутися. Чи буде результативною — відкрите питання. З іншого боку, Кремль залишає для себе місце для маневру. Згадайте заяву Піскова, що Москва може ініціювати зустріч за нагальної потреби. Головне, щоб вони не створили цю термінову ситуацію через якусь провокацію», — каже Ігор Рейтерович.


Нагадаємо, 8 листопада о 12:00, в разі підтвердження режиму «тиша», має розпочатися розведення військ у Петровському. Розведення вже пройшло на двох інших ділянках — Станиця-Луганська та Золоте.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу