КИЕВ
13:09
Брюссель
12:09
Москва
14:09
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Не відзвітувавши за минулий рік, уряд не спроможний внести до парламенту державний бюджет на рік наступний - Скоцик

25 июля, 17:33  Политическая  Украина

До 15 вересня, згідно з чинним законодавством, Кабінет Міністрів має внести до парламенту проект державного бюджету на 2018 рік. Однак імовірність цього дуже примарна. Адже наразі урядовці навіть не відзвітували перед Верховною Радою за роботу, виконану в попередньому році, - що мали зробити ще у квітні.

 

Таку думку в ефірі телеканалу «112» висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

«Так, було заслухано звіт Уряду лише на комітеті Верховної Ради за 2016 рік. Так, минулого тижня відбулося внутрішнє звітування урядовців за 6 місяців роботи поточного року - в Кабінеті Міністрів. Але це не був звіт перед Верховною Радою, що Уряд зобов'язаний робити за законодавством»,  - зауважив політик.

 

За словами політика, сьогодні фактично немає чітких цифр з попереднього року. Тому, відповідно, не можливо оцінити реальність показників, зафіксованих в новій бюджетній резолюції.

 

«Якщо згадати прогнози на 2017 рік, то ріст економіки у нас мав бути трохи більше 2%. Насправді ж Національний банк України декілька тижнів тому зменшив його до 1,2%. Таким чином, в сьогоднішній ситуації дуже важко прогнозувати параметри, які можуть бути виконані. В середньостроковій бюджетній резолюції  прогнозується ріст ВВП України в 2018 році на 3%, в 2019 - на 4% і ще через рік - на 5%. Але це все вирахувано в національній валюті - у гривнях. Якщо врахувати інфляцію, девальвацію національної валюти і т. д., - зрозуміло, що життя людей при цьому ніяк не покращиться»,  - пояснив Віталій Скоцик.

 

Також лідер Аграрної партії висловив думку про те, що сьогоднішні «ляпи» чиновників - ще одне підтвердження того, що в України немає іншого шляху, аніж грамотно провести децентралізацію - яку слід було розпочати ще 10-15 років тому. Тоді, можливо, не мали б тих проблем, які зараз існують на сході України.

 

«Провести децентралізацію грамотно - це значить з одночасним втіленням трьох ключових реформ - земельної, податкової та адміністративно-територіальної. І так, щоб люди на місцях дійсно отримали владу, ресурси і необхідні фінанси. Проте всього цього досі не відбулося. Починаючи з 2015 року, вже створено 413 громад, ще 146 - очікує оголошення виборів ЦВК. На жаль, із 413 новостворених громад більше 360 не є економічно самодостатніми»,  - зазначив політик.

 

На проведення реформ, в тому числі - такі нагальні, як пенсійна, освітня та медична - потрібні чималі кошти. На сьогоднішній день в Україні єдине реальне їх джерело - це земля, на якій маємо створювати додану вартість, впевнений Віталій Скоцик. За його словами, сьогодні в Україні додана вартість на гектарі землі - лише 260 $, при цьому середньоєвропейський показник - 2600$.

 

«Додана вартість - це реальна заробітна плата, купівельна здатність, надходження до місцевого і загальнонаціонального бюджету. Надважлива річ для розвитку нашої держави. І тому зараз дуже важливо якомога оперативніше завершити якісну земельну реформу»,  - сказав лідер Аграрної партії.

 

Сьогодні Україна живе за рахунок аграрного сектора. І успіх вітчизняної економіки в найближчі 10-15 років залежатиме від того, наскільки ефективно працюватиме аграрне виробництво і як ефективно українці використовуватимуть земельні ресурси. Однак влада, так завзято анонсуючи «капітальний ремонт» країни, продовжує тільки її розвал, наголосив Віталій Скоцик.

 

«Аграрне виробництво за 6 місяців цього року впало на 0, 2 %, якщо брати вцілому. Урожай цьогоріч очікуємо на 10-15% менше, ніж минулого. Тобто основна експортна виручка в Україні також впаде. Зараз уряд звітує, мовляв: зібрав більше грошей за перше півріччя поточного року - однак це завдяки тому, що ми мали хороший урожай минулого року і рекордний експорт - 43, 9 млн тонн зерна. Та наша економіка насправді від цього не стала сильнішою. Якісні зміни зможуть початися лише тоді, коли влада зрозуміє, що реформи мають бути реформами покращення життя, а не латанням дірок в держбюджеті»,  -  підсумував політик.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу