КИЕВ
01:16
Брюссель
00:16
Москва
02:16
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Участь США в переговорах «Мінськ +» або нормандському форматі цілком можлива – Віталій Скоцик

12 июня, 17:42  Политическая  Украина

Від США можна очікувати активнішої позиції щодо розв'язання проблем України, зокрема, участі в розширеному форматі переговорів «Мінськ +» або нормандському форматі. Однак Україна сама повинна сформувати порядок денний українсько-американських відносин.

 

Таку думку висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик в ефірі телеканалу NewsONE, відповідаючи на запитання про перспективи відносин України та США у контексті політики адміністрації президента Дональда Трампа.

 

На думку українського політика, влада США в найближчий період демонструватиме прагматичну політику, очікуючи від України конструктивних ініціатив. Поки що вона не бачить в Україні ефективних реформ і реальної боротьби з корупцією.

 

«Від України в Білому домі та Конгресі очікують, що вона сама формуватиме порядок денний своєї співпраці з Америкою. Це достатньо складне питання, бо на рівні горизонтальної співпраці робиться недостатньо. Відбувся лише короткий візит міністра закордонних справ України до США. При цьому в Сполучених Штатах тривають дискусії щодо внутрішніх реформ, зокрема медичної, які стали пріоритетом і для політикуму, і для суспільства, відсунувши міжнародні питання на задній план», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

Водночас, на його думку, США прекрасно розуміють важливість стабілізації України для гарантування безпеки всієї Європі. Тому проблема Криму та війни на Донбасі залишиться на порядку денному США.

 

«Я не здивуюся, якщо найближчим часом Сполучені Штати долучаться до вирішення українсько-російського конфлікту або у форматі "Мінськ+", або в Нормандському форматі. Участь Америки в розв'язанні конфліктів зазвичай дієва. Коли після недавнього візиту до арабського світу Дональд Трамп вказав на Катар як державу, що фінансує тероризм, країни-сусіди фактично влаштували Катару повну ізоляцію», - нагадав Віталій Скоцик.

 

Водночас, за його інформацією, США мають намір зменшити пряму підтримку інших країн утричі - саме ці позиції стали предметом обговорення при підготовці державного бюджету Сполучених Штатів. Адміністрація Трампа і Конгрес дуже прискіпливо відстежуватимуть використання фінансової допомоги іншим державам, зокрема, й коштів, наданих Україні.

 

«У Конгресі США розпочала працювати робоча група з питань корупції в Україні. Зараз вона формує і збирає необхідну інформацію. Будуть відслідковувати використання тих коштів, які вже було інвестовано в Україну в межах різних програм, передусім антикорупційної», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

Нагадаємо, нещодавно лідер Аграрної партії повернувся з чергового 5-денного робочого візиту в США. Обговорюючи перспективи розвитку співробітництва між Україною та Сполученими Штатами у політичній, економічній та оборонній сферах, він провів низку зустрічей з провідними американськими політиками, передусім представниками правлячої Республіканської партії. Зокрема, з лідером більшості в Палаті представників Конгресу США Кевіном Маккарті, головою комітету міжнародних відносин Едом Ройсом, головою комітету з реформування уряду та розслідувань Дарреллом Іссою, іншими авторитетними конгресменами і сенаторами.   

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу