КИЕВ
15:05
Брюссель
14:05
Москва
16:05
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Народные депутаты запретили размещение рекламы на уличных столбах и опорах

05 июля, 11:37  Правовая  Украина

Верховна Рада внесла зміни до Закону «Про рекламу». Статтю 8 доповнено новим пунктом, згідно з яким заборонено розміщувати рекламу або рекламні засоби на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні, у тому числі опорах зовнішнього освітлення.

 

«Це надзвичайно простий законопроект, який передусім спрямований на гарантування безпеки, оскільки йдеться про заборону розміщувати рекламні конструкції на опорах мереж»,- так у ЗМІ прокоментувала рішення парламенту голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

 

«І справді, реклама має гармонійно вписуватися в міський простір. Учасники Асоціації операторів зовнішньої реклами ще рік тому самостійно відмовилися від таких носіїв у всіх містах України. Так, у Києві перетяжки ними були зняті ще до 1 січня 2016 року. Адже це загальноєвропейський підхід, який підтримує і впроваджує відповідальний національний бізнес. Навіть попри збитки.

 

Проте, оскільки такий вид реклами не був заборонений на рівні закону, юридичних підстав для відмови у видачі дозволів тим, хто таки мав на меті його використовувати, у чиновників було обмаль. Два роки тому, за даними Doors Consulting, тільки в Києві було розміщено 1920 площин-тролів. Це третій за кількістю площин рекламний формат у столиці, його частка сягала 8 % від обсягу столичної зовнішньої реклами», - прокоментувала голова Асоціації операторів зовнішньої реклами Оксана Поліщук.

 

До прийняття закону безпосередньо причетний Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, у складі якого голова Вікторія Сюмар, перший заступник Ольга Червакова (ініціатор законопроекту), заступники Сергій Висоцький, Олександр Опанасенко та інші члени Комітету: Абдуллін Олександр Рафкатович голова підкомітету (ініціатор законопроекту), Бендюженко Федір Володимирович член Комітету, Кондратюк Олена Костянтинівнасекретар Комітету, Онуфрик Богдан Семенович член Комітету, Павленко Юрій Олексійович член Комітету, Севрюков Владислав Володимирович член Комітету, Сочка Олександр Олександрович голова підкомітету,Стеценко Дмитро Олександрович голова підкомітету, Шверк Григорій Аронович член Комітету.

 

Ще один законопроект, який був винесений на голосування у вівторок і стосувався змін до Закону «Про рекламу», Верховна Рада не підтримала.

 

У ньому йшлося про розміщення соціальної реклами із зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

 

Однак виявилося, що документ №7360 за авторством Оксани Корчинської погано підготовлений. Виділяти площі для такої реклами зобов'язали виключно операторів зовнішньої реклами, інші медіа при цьому не згадали, крім того, зображення героїв пропонували розміщувати за квотним принципом, тоді як іншу соціальну рекламу не квотують. 

 

Оператори зовнішньої реклами завжди підтримують розміщення соціальної реклами. Проте одночасно виступають за те, що цей процес має бути цивілізованим, а не дискримінаційним  щодо бізнесу та інших різновидів соціальної реклами. Тому до Верховної Ради було направлено лист із проханням доопрацювати або відхилити документ.

 

Законопроект №7360 - це приклад, коли популізм бере гору над здоровим глуздом і намагання розв'язати проблему, якої немає, причому у спосіб, який точно не витримує критики з точки зору правил написання законів.

 

Але не тільки оператори зовнішньої реклами забракували документ. Такого ж висновку дійшли і в Головному науково-експертному управлінні ВРУ. Тому парламентарі повернули його на доопрацювання в Комітет.

Источник: Асоціація операторів зовнішньої реклами

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу