КИЕВ
05:08
Брюссель
04:08
Москва
06:08
Вторник, 19 марта 2024

Новости



За збитий MH17 потрібно покарати особисто Володимира Путіна - Wall Street Journal

27 июня, 15:36  Политическая  Украина

Російська атака на лайнер Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17, відбулася якраз тоді, коли Москва добилася допомоги Заходу у стримуванні успішного наступу армії України проти проросійських сил на Донбасі. І після знищення пасажирського літака ці зусилля тільки посилилися. Про це на сторінках Wall Street Journal пише Девід Саттер, який написав кілька книг про Росію і виступає в ролі експерта у справі про знищення малайзійського «Боїнга 777» над Донбасом у 2014 році. Росія розгорнула інтенсивну кампанію заперечення своєї відповідальності за збитий MH17.

Залишки МН17

Міжнародна слідча комісія (JIT) встановила, що 11 липня 2014 року близький радник Володимира Путіна Владислав Сурков запевнив ватажка так званої «ДНР» Олександра Бородая, що він поговорив з найвищим керівництвом Росії («вище нікуди») і що будуть «вжиті вирішальні дії», які скоро змінять хід війни. В перші два дні після знищення лайнера російські тролі розмістили 65 тисяч повідомлень в Twitter, в яких заперечувалася причетність Москви до злочину. Як стверджують нідерландські дослідники Роберт Ван Дер Ноордаа і Коен Ван Де Вен, цей рівень активності російських тролів був безпрецедентним як до падіння MH17, так і після нього.

 

Через лічені години після катастрофи Путін сам запропонував «алібі» на прес-конференції у Бразилії. Відповідаючи на питання про фатальний інцидент в метро Москви, він сказав:

 

«Відповідальність завжди персоніфікована. Якщо два мисливці стріляють по кущах і випадково вбивають когось, а встановити точно, хто зробив смертельний постріл, неможливо, виходить, що вони обоє звільняються від відповідальності».

 

Путін зателефонував президенту Бараку Обамі одразу ж після катастрофи, щоб сказати йому, що сталося. Це було дуже дивно, оскільки ані літак, ані місце падіння MH17, ані хтось з пасажирів не були російськими. Пізніше на зустрічі російського уряду Путін оголосив хвилину мовчання, щоб вшанувати жертв катастрофи. Нічого подібного він не робив для жертв катастрофи в метро Москви, під час якої загинули 24 людей. За словами колишнього головного економічного радника Путіна Андрія Ілларіонова, впродовж 10 днів після знищення MH17 Путін 24 рази розмовляв із західними лідерами, намагаючись переконати їх в одному: трагедії не було б, якби не було боїв на Донбасі. І саме тому їм потрібно натиснути на Україну, щоб вона зупинила свій наступ.


Як стверджує Ілларіонов, ці розмови тривали «буквально без упину». Путін говорив з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і австралійським прем'єром Тоні Ебботтом тричі з кожним. А з головою уряду Нідерландів Марком Рютте - шість разів. У своїй записці зі співчуттями, передану Рютте, російський автократ написав:

 

«Ця трагедія ще раз підтверджує важливість мирного вирішення жахливої кризи в Україні».


Докази того, що Росія відповідальна за знищення MH17, містяться в деталях самого інциденту. Згідно з даними JIT, система «Бук» стояла за 20 миль від російського кордону впродовж кількох годин, потім вона вирушила на місце запуску ракети, розташованому прямо під міжнародним повітряним коридором L980. Росія закрила авіаційно-інформаційну область в Ростові, розчистивши небо від літаків, які могли летіти через коридор з російського боку. «Бук» почекав 20 хвилин, зробив єдиний постріл, який збив MH17, а потім одразу ж повернувся в Росію. Інфрачервона камера «Бука» повинна була створити тепловий силует цілі. І навряд чи «Боїнг 777» можна було з чимось сплутати. На той момент в полі його дії не було жодного українського літака. Натомість були чотири пасажирські лайнери включно з MH17. В JIT заявили, що будуть нові кримінальні обвинувачення. Але заочне засудження виконавців злочину не зможе ефективно послужити правосуддю. Адміністрація Дональда Трампа зайняла жорстку позицію в політиці щодо Росії, однак вона пропустила повз увагу гуманітарні проблеми.  

 

«Доказів у справі про MH17 і відмови Росії співпрацювати вистачить, щоб притягнути Москву до відповідальності, заборони літакам російського уряду приземлятися у світових аеропортах і обкласти санкціями особисто Путіна. Вашингтон несе зобов'язання як перед жертвами MH17, так і перед усіма, хто сідає на комерційний рейс», - йдеться в статті.

 

 

Джерело:УНІАН

 

 

Версия для печати

Читайте также









Обзор сети

Разместить рекламу