КИЕВ
23:59
Брюссель
22:59
Москва
00:59
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Результати візитів президента Зеленського в Берлін і Париж: чи повернуть Макрон і Меркель Путіна за стіл переговорів

24 июня, 18:40  Политическая  Украина

Президент України Володимир Зеленський здійснив на початку тижня, що минає, свої перші офіційні візити до Франції і Німеччини - країн, які грають ключову роль у переговорах України і Росії про врегулювання ситуації на Донбасі. Але в останні кілька років цей «нормандський формат» результату не дає. Чи варто чекати на прогрес у вирішенні збройного конфлікту на Донбасі і що скажуть один одному Зеленський і Путін?

Президент України Зеленський і канцлер ФРН Меркель

Париж і Берлін уперше приймають нового українського президента. Війна на Донбасі - одна з головних тем обговорення. Франція і Німеччина - ключові партнери України на переговорах із Росією.


«Як у Франції, так і в Німеччини, я думаю, в минулому іноді було таке враження, що Порошенко занадто націоналістичний, занадто антиросійський. У Зеленського інший імідж. Він все-таки має скоріше біографію російськомовного українця. Він популярний як актор і шоумен не тільки в Україні, але й у Росії. Все це взагалі-то у багатьох, зокрема, і в мене, плекало надію, що Росія змінить свій підхід, принаймні до донбаської проблеми», - зазначив старший науковий співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва Андреас Умланд.


Припинення вогню, звільнення полонених - тези, які неодноразово в європейських столицях повторював Петро Порошенко, тепер озвучив і Володимир Зеленський. Але ледь не головна заява пролунала через неправильний переклад слів президента Франції про нібито готовність Києва вести переговори з угрупуваннями «ЛНР» та «ДНР».


«Ми не готові на діалог з сепаратистами. Саме так, тому що я почув переклад. Ми готові діяти в мінському форматі, ми готові в мінському форматі продовжувати відносини. Ми хочемо завершити війну, але ви знаєте, щоб завершити війну, обидві сторони повинні хотіти - і Росія, і Україна, ми всі повинні хотіти закінчення війни, не тільки Україна», - наголосив президент України Володимир Зеленський під час візиту до Парижа.


Ці слова президента України почули не тільки на заході, а й у Кремлі. Путіну під час «прямої лінії з росіянами» показали сюжет про проблеми переселенців із Донбасу, а потім запитали про Зеленського.


«Він талановита людина, я пам'ятаю його виступи на КВК у Москві, десь у середині 2000-х років. Все це було талановито і смішно, але те, що ми зараз бачили - не смішно. Це не комедія, це трагедія. Перебуваючи в Парижі, він заявив про те, що не збирається розмовляти з сепаратистами, тобто з представниками ось цих самих невизнаних «республік». А як тоді вирішувати цю проблему?», - заявив президент Росії Володимир Путін.


Із чого почне можливі переговори з Путіним - Зеленський розповів в інтерв'ю німецькому виданню Bild. Перші слова - Донбас і Крим - це Україна. У відповідь прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що Путін теж підбере «правильну фразу».


«Для Зеленського важливо зустрітися з Путіним і почути безпосередньо - яка його позиція щодо безлічі питань. І звичайно ж, дуже важливо підготуватися до цієї зустрічі. Попередньо дізнатися - які позиції у ваших іноземних партнерів і наскільки вони готові вас підтримувати. Для цього не обов'язково перед цим зустрічатися з Трампом. Але Зеленському потрібно зрозуміти: які наміри США як держави - в чому Штати будуть на його боці», - каже директор аналітичного Центру Байдена при Пенсільванському університеті Майкл Карпентер.


«Ці переговори повинні відбутися, але поки я бачу, що Москва не дуже хоче. І Путін увесь час акцентує на акторському минулому Зеленського, як на мене, він не дуже сприймає його як лідера країни. Але, мені здається, якісь зрушення будуть після парламентських виборів», - зауважує дослідник Московського центру Карнегі Костянтин Скоркін.


На липень заплановані переговори радників країн-членів «нормандського формату». Скільки триватиме підготовка зустрічі лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, і чи відбудеться вона взагалі - опитані «Донбас.Реалії» експерти прогнозувати не беруться.

 

 

«Нормандський формат» - це ілюзія переговорів, «танок із бубнами» - коли людей намагаються переконати, що є зустрічі, є дискусії, щось відбувається, а в реальності не відбувається нічого. І я не думаю, що Німеччина і Франція збираються щось змінювати. Якщо США очолять ці переговори і здійснять санкційний тиск на Росію - не в односторонньому порядку, а одночасно з санкціями ЄС - ось тоді, я думаю, може бути інший результат. Але якщо ви питаєте, чи думаю я, що це станеться - на жаль, ні. Я не думаю, що США збираються приєднатися до «нормандського формату». І не думаю, що Франція і Німеччина хочуть, щоб США були залучені», - зазначає Майкл Карпентер.


У Росії є відразу кілька інструментів із примусу України до переговорів на своїх умовах, вважає дослідник Московського Центру Карнегі Костянтин Скоркін. Це і енергетична залежність Києва, і запущений процес паспортизації окупованого Донбасу.


«Це такий ніби натяк Зеленському, що якщо він буде тягнути з поступками і з переговорами на російських умовах, він отримає на Донбасі велику кількість російських громадян, тоді Росія завжди буде мати можливість втрутитися вже відкрито туди, щоб захистити власне нових цих росіян», - каже Скоркін.


«Виник якийсь глухий кут, бо якщо дійсно станеться широкомасштабна паспортизація Донбасу - це взагалі буде фундаментальною проблемою для вирішення конфлікту, тому що тоді виходить, що там будуть жити громадяни Російської Федерації, і тоді, як би, вся логіка цього мінського процесу буде підірвана», - каже Андреас Умланд.


На зустрічі тристоронньої контактної групи 19 червня так і не змогли узгодити перемир'я на лінії фронту. А Євросоюз за порушення мінських домовленостей вкотре продовжив економічні санкції проти Росії ще на півроку.

 

 

Джерело:Радіо Свобода

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook

Читайте также









Обзор сети

Разместить рекламу