КИЕВ
17:07
Брюссель
16:07
Москва
18:07
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Хто буде співпрацювати з Зеленським

24 апреля, 11:15  Политическая  Украина

Те, що Володимир Зеленський однозначно йде у політику, стало зрозуміло 1 грудня 2017 року, коли було зареєстровано партію Слуга народу, яка до цього мала назву Партія рішучих змін. Очолив партію Іван Геннадійович Баканов, який, власне, був керівником ТОВ Квартал 95.

Чому ставку зроблено на шоуменів

 
Про те, що люди з шоу-бізнесу мають взяти участь у виборчій кампанії, говорили давно. Різні політичні сили приглядались до попсових розкручених імен задовго до виборчої кампанії.


Називали імена співака Вакарчука, шоуменів Притули та, власне, Зеленського. Впродовж 2018 року ці прізвища в тій чи іншій інтенсивності включали до різноманітних соціологічних опитувань.


Чому після, як правило, невдалих спроб увійти в політику людей з шоу-бізнесу, ставку було зроблено на шоуменів? Очевидно, що центральним протистоянням мав стати політичний батл між найвпливовішими людьми країни - Порошенком, як чинним президентом, та олігархами.


Якщо Ахметов вибрав класичну для себе гру домовлятись з владою, Фірташ був нейтралізований за кордоном, то Коломойський, який, напевно, найбільше постраждав за правління попереднього президента і вважав його своїм особистим ворогом, якого він міг подолати лише через програні вибори. Взагалі Порошенко впродовж своєї каденції тільки наживав ворогів.


І до виборчої кампанії лишився тільки Зеленський. Звичайно, зараз можна гадати, чи були б у другому турі Зеленський та Вакарчук, але те, що суспільство перестало сприймати політичні еліти, не говорив тільки ледачий.Виборча кампанія кандидата Зеленського - це ставка на утаємниченість та недосказаність. Рейтинг шоумена був перенесений на рейтинг кандидата в президенти. Однак цього було недостатньо для успішної кампанії. Цікаво, що два ключові конкуренти - чинний на той час президент і штаб Юлії Тимошенко - не сприймали серйозно кандидата Зеленського, а тому вони зосередились на боротьбі між собою.


Єдиний кандидат - не політик

 
Штаб спрацював професійно, практично не зробивши жодної технологічної помилки.

Досить ризикований крок із приховуванням кандидата від широкого загалу і медіа не спрацював проти нього, а навпаки - ідеологи кампанії дали можливість виборцям додумати, що саме робитиме президент Зеленський у разі свого обрання.


Штаб ухвалив рішення критикувати владу, наявну ситуацію і не давати жодної обіцянки, що мало відрізняти його від усіх. Якщо штаб Порошенка протиставляв себе: є Президент і є решта, - то у штабі Зеленського унікальність кандидата було вирішено меседжем: "Єдиний кандидат - не політик". Ризик? Соціологічні дані свідчили, що виправданий.


Загалом діджиталом у штабі займались приблизно 30 осіб, яких очолив Михайло Федоров. Це розробники, фахівці з контекстної реклами, соціологи й аналітики. Контент для соцмереж і розсилок писали два копірайтери.


Власними медіа Федоров називає офіційні сторінки у Facebook, Instagram, Twitter, Telegram-канал і два YouТube-канали. Доповнене це базою на 540 000 email-адрес.


Чотири групи впливу у штабі Зеленського

 
І тільки напередодні голосування було винесено в публічний простір результати розслідування про імена та групи впливу в штабі Володимира Зеленського. До речі, у своєму сюжеті журналіст натякав, що переписку злили українські спецслужби.


Як стверджують у розслідуванні, у штабі Зеленського є чотири групи впливу - представники бізнесу Кварталу, Ігоря Коломойського, група колишніх регіоналів і так звані "нижні".


Андрій Богдан очолює одну з найвпливовіших неформальних груп у штабі Зеленського під назвою Дядя. За словами співрозмовників, функції Богдана виходять за межі юридичного напряму - він курує окремий медіа-офіс, із власним бюджетом та повноваженнями.


Окремо штабісти виділяють групу Нижні, яку очолює Сергій Нижний, адвокат і партнер компанії Хіллмонт Партнерс, що співпрацювала з Кварталом і працює з партію Слуга народу, якого пов'язують з Арсеном Аваковим.


Третю групу штабісти називають Регіони з лідером Іллею Павлюком. Головна його функція - координація і фінанси регіональних представників Зекоманди. Павлюк був помічником народного депутата Ігоря Калєтніка. В момент активної співпраці з митницею Павлюка Калєтнік офіційно її очолював.


Як далі розвиватимуться події щодо оточення новообраного президента, досі залишається загадкою. Адже сьогодні реально говорити про те, хто саме зі штабістів матиме реальний вплив у команді новообраного президента, практично неможливо.


Автор: Юрій Подорожній

Джерело: Факти

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу