КИЕВ
06:01
Брюссель
05:01
Москва
07:01
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Жодних селфі у кабінках?

22 марта, 12:15  Политическая  Украина

Щось не так в королівстві Арсена Авакова під назвою МВС.

То він та його колеги долучаються до політичної боротьби - до того ж, як багатьом «здається», на боці одного з кандидата.


То починають «забирати хліб» у суддів і тлумачити на власний, можлвио і політичний, розсуд те, що не повинні тлумачити.

 


Взагалі-то головне завдання правоохоронців - стежити за дотриманням законності, і на виборах, звичайно ж, також. Але нинішні керівники МВС прагнуть більшого.


Десь місяць тому радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко фактично дозволив роздавати гречку, пояснивши на своїй прес-конференції, що зараз в Україні, згідно з законодавством, сума, з якої починається підкуп виборців, визначена в три відсотки від прожиткового мінімуму для працездатних особи, що становить зараз приблизно 60 грн. «Тобто, зауважив Варченко, якщо подарунок, а точніше - предмет виборчої агітації, який ви даєте громадянину, не перевищує цю суму, то це не вважається підкупом громадянина». Правда, як швидко з»ясувалось, радник міністра, роблячи такі «гучні» заяви, керувався не Законом «Про вибори президента», а одним з положень Закону про вибори народних депутатів. До того ж, переплутав прожитковий мінімум з мінімальною зарплатою, що, як відомо, дві великі різниці. І в кількісному вимірі також.


І ось нова «правова знахідка». На початку цього тижня на своєму черговому брифінгу той же радник Міністра внутрішніх справ України Іван Варченко попередив усіх українців: «Жодних селфі у кабінках». А також пригрозив... кримінальним покаранням за подібні дії, розгледівши в селфі, зроблених у кабінках для голосування, ознаки злочину, передбаченого статтею 159 Кримінального кодексу. В цій статті йдеться про умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, і вона справді передбачає серйозні покарання.


Але є одна «дрібничка», на яку давно звернули увагу упорядники Науково-практичного коментаря до Кримінального кодексу України і, зокрема, його 159-ї статті. А саме - «потерпілими від цього злочину є громадяни, які взяли участь у виборах або референдумі», і таємницю голосування яких, скажімо, розкрила якась стороння особа, приміром, член виборчої комісії. Тобто радник міністра з легкістю фокусника перевів виборців зі статусу можливих потерпілих в категорію потенційних порушників.


Хоча, зважаючи на таку войовничу налаштованість і відому політичну заангажованість керівництва МВС, а також, аби не привертати до себе увагу поліцейських, які чергуватимуть на дільниці, виборцям точно не варто голосно оголошувати за кого проголосували і тим більше закликати усіх присутніх робити точно так. Це вже буде агітація, яка в день голосування під забороною.

 

Автор: Ю. Подорожній

Джерело: Корреспондент

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу