КИЕВ
17:58
Брюссель
16:58
Москва
18:58
Среда, 24 апреля 2024

Новости



Зовнішня реклама в епоху digital

21 февраля, 09:20  Политическая  Украина

Нещодавно були опубліковані результати глобального дослідження і прогноз розвитку ринку зовнішньої реклами до 2023 року. Його спільно провели Magna і RAPPORT. Документ містить цікаві цифри і тренди ринку, які варто проаналізувати, аби розуміти, куди рухатиметься світ найближчим часом, адже ці віяння ми вже відчуваємо і в Україні.

 

Глобальні тренди зовнішньої реклами.


Головні світові тренди на найближчі 5 років - це зростання зацікавленості і, відповідно, витрат брендів на зовнішню рекламу, консолідація гравців і злет digital-носіїв.

 
Варто зазначити, що зовнішня реклама залишається єдиним традиційним медіа, частка якого послідовно зростала в глобальних бюджетах рекламодавців. Сьогодні це останній рекламний формат, який споживачі не можуть пропустити або заблокувати. І він досі може охопити молодих та активних городян.


За останні 4 роки доходи ринку зовнішньої реклами у світі збільшилися на 4%, сягнувши 31 млрд доларів. Частка OOH збереглася на рівні 6%. Інші медіа свої позиції втрачають. Видатки на телебачення в глобальних витратах рекламодавців із 2010-го по 2018-й скоротилися з 41% до 33%, а друку - з 28% до 10%. Експерти вважають, що в наступні п'ять років дохід ринку зовнішньої реклами зростатиме в середньому на 2,8% щороку. Водночас загальні витрати брендів на традиційні нецифрові медіа будуть знижуватися на 1,7% у рік.

 
Digital - головний драйвер зростання


Подальшому розвитку зовнішньої реклами сприятиме розширення кількості цифрових щитів, що допоможе вимірювати аудиторію OOH та проводити медійні кампанії в режимі реального часу. Кількість digital-конструкцій по всьому світу на сьогоднішній день перевищує 300 тис. штук. Це удвічі більше як чотири роки тому. З 2019-го по 2023-й витрати брендів на цифрову зовнішню рекламу зростатимуть у середньому на 12% у рік. На багатьох ринках у першу десятку рекламодавців в OOH-сегменті увійшли такі інтернет-гіганти, як Google, Amazon, Facebook, Apple і Netflix. Ця тенденція також приведе до розвитку зовнішньої реклами, оскільки витрати світових технологічних компаній на просування тільки збільшуватимуться.


Основною рушійною силою на ринку стануть алгоритмічні продажі інвентарю. Що це означає? Ми користуємося смартфонами, які залишають цифрові сліди, а це допомагає створити точну картину того, де ми знаходимося і на що витрачаємо гроші. Рекламодавці, своєю чергою, краще розуміють вплив зовнішньої реклами: скільки людей проходить поруч із нею, їх соціально-демографічний склад, наступні покупки. Чим більше даних, тим точніший таргетинг реклами в реальному житті.
«Розуміючи, куди люди ходять і що роблять типового дня, ми можемо точно визначити цільові активності: куди сходив, що зробив, якими додатками скористався, - говорить Стівен Фрейтас, директор із маркетингу Американської асоціації зовнішньої реклами. - Ми можемо ідентифікувати однодумців і визначити, куди вони можуть ходити і де збиратися. Потім можемо показувати рекламу там, де такі споживачі найчастіше зустрічаються».


Єдине, що стримує розвиток digital в ООН - це конкуренція з боку інтернет-реклами, а також брак обладнання, придатного для будь-яких погодних умов. Наразі також не вистачає стандартів для взаємодії між пристроями.


А що ж у нас?


Український ринок реклами теж рухається у напрямку діджиталізації. Поки що це стосується передусім столиці та найбільших міст-мільйонників: Одеси, Дніпра, Харкова, Львова. Тільки в Києві за останній рік з'явилися десятки нових цифрових конструкцій на центральних вулицях. Цифрові технології заходять вже і у фасадну рекламу міста. Варто зазначити, що це відбувається завдяки Реформі реклами в столиці. Адже впорядкування норм і схем розміщення конструкцій сприяє не тільки їх оновленню до сучасних стандартів, а появі нових digital-технологій на вулицях міста. Це наслідок появи певних гарантій, які влада дає бізнесу згідно з новими Правилами, бо вкладати кошти в конструкції, які окуповуються роками - досить ризикована справа. Тому впорядкування ринку не тільки столиці, а й інших міст дасть новий поштовх і появі нових технологій, і створенню сучасного і комфортного громадського простору для городян.


Автор: Оксана Поліщук

 

Джерело: liga

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу