КИЕВ
11:16
Брюссель
10:16
Москва
12:16
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Зеленський готує указ про розпуск Ради, парламентські вибори на 21 липня

21 мая, 13:34  Политическая  Украина

 Володимир Зеленський найближчими днями видасть указ про розпуск парламенту, вибори можуть відбутися 21 липня. Про це журналістам повідомили керівники фракцій після консультацій в АП.


У вівторок керівництво парламенту та лідери фракцій прийшли в Адміністрацію президента на політичні консультації з президентом щодо розпуску Ради.


Про рішення достроково припинити повноваження Верховної Ради Зеленський повідомив у своїй інавгураційній промові 20 травня.


За словами лідера Радикальної партії Олега Ляшка, указ президента про розпуск готується, вибори призначать на 21 липня.


"Консультації пройшли, дострокові вибори будуть. Я думаю, що дострокові вибори, орієнтовно, пройдуть 21 липня", - сказав він.


Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко уточнила, що указ буде не у вівторок, а ближчими днями. Відповідно, вибори можуть відбутися 21 або 28 липня - все залежить від дати документу.


Також, за її словами, президент Зеленський на зустрічі запропонував внести зміни до виборчого законодавства.


Указ про розпуск парламенту очікують 22 травня. До виборів пан Зеленський пропонує провести позачергову сесію парламенту, на якій хоче скасувати мажоритарну систему та знизити прохідний бар'єр з 5 до 3%.


Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко заявила, що розпуск Ради є "абсолютно законним", оскільки коаліції немає вже кілька років. Також вона підтримала пропозицію президента змінити виборчу систему в країні.


"Ми погоджуємося з новим президентом з приводу того, що на нові вибори треба йти за новим законом", - сказала вона.


Також вона закликала на цій же позачерговій сесії змінити генпрокурора, главу СБУ, міністра оборони, міністра закордонних справ та керівника Нацбанку.


За словами джерела BBC News Україна, яке було на консультаціях, швидше за все, позачергова сесія відбудеться у четвер або п'ятницю. "Зміни про 3% і скасування мажоритарки, швидше за все, можуть бути ухвалені, але 100% впевненості немає. Наразі під питанням голосування багатьох мажоритарників і БПП", - сказав учасник консультацій.


Однак, у фракції БПП голоси за зміни можуть віддати представники партії УДАР, а тому шанси на прийняття рішення непогані. 

 

Джерело: ВВС Україна

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу