КИЕВ
08:22
Брюссель
07:22
Москва
09:22
Четверг, 18 апреля 2024

Новости



У питанні ринку землі влада йде проти волі більшості українців, - Віталій Скоцик

15 июня, 16:04  Политическая  Украина

І соціологія, і збір підписів доводять, що абсолютна більшість українців має сформоване негативне ставлення до ідеї ринку землі в нинішніх умовах. Ігноруючи волю народу, влада не зможе реалізувати ефективну земельну реформу.   

 

Таку думку висловив лідер Аграрної партії, коментуючи дані нового дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», згідно з яким, якби наприкінці травня в Україні проводився референдум про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, 74% громадян проголосували б проти цього рішення.

 

«Негативне ставлення більшості громадян до продажу землі сільськогосподарського призначення зберігається протягом років. Це свідчить, що люди усвідомлюють ризики ринку землі і не довіряють владі. Дані різних соціологічних компаній постійно фіксують від 70 до 80% противників ринку землі в Україні. Отже, перед тим, як починати розмову про торгівлю землею, владі слід провести велику підготовчу роботу і пояснювати кожен свій крок», - підкреслив політик. 

 

За його словами, в Україні мусить бути проведена поетапна земельна реформа, що займе 7-8 років - саме стільки часу мали європейські країни, щоб адаптувати своє земельне законодавство до законодавства Євросоюзу. 

 

«Замість демагогії і тиску на український народ влада мала б прислухатись до аграріїв. Експерти Аграрної партії розробили стратегію комплексної реформи. Вона виписана у проекті Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року», який ми запропонували Верховній Раді. Але керівництво парламенту і профільний комітет проігнорували цю пропозицію. Влада, яка не чує свій народ і намагається зламати його об коліно, веде до краху і себе, і державу», - вважає Віталій Скоцик. 

 

Він вказав на те, що урядові законопроекти щодо обігу землі обговорюються і формуються за зачиненими дверима, а інформація, яку озвучують можновладці, є частковою і не дозволяє навіть експертам зрозуміти, яку модель реформи пропонує влада. Тому є підозра, що ринок землі буде впроваджений без необхідних запобіжників і буде спекулятивним. 

 

«Ми, як і український народ, не бачимо бажання влади вести діалог щодо ринку землі. А кулуарні рішення в цьому питанні лише загрожують дестабілізацією країни. Вимога провести комплексну земельну реформу прозвучала на масовому мітингу під Верховною Радою від 30 тисяч людей. Соціологія говорить про те саме. Яких іще сигналів владі потрібно, щоб розпочати справжню, а не бутафорську реформу?» - підкреслив Віталій Скоцик. 

 

Нагадаємо, 7 червня під Верховною Радою з ініціативи Аграрної партії відбувся мітинг «Не дамо вкрасти землю!». Учасники з усіх регіонів продемонстрували 3 мільйони підписів проти поспішного впровадження ринку землі. Мітингарі вимагали зустрічі з Головою ВР Андрієм Парубієм, але він до них не вийшов. У резолюції мітингу, яку передано органам влади, вимагається продовжити дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до завершення комплексної земельної реформи. 

 

Акція зі збору підписів «Не дамо вкрасти землю!» розпочалася в усіх областях України з ініціативи Аграрної партії наприкінці квітня - як реакція на Меморандум з МВФ, у якому влада зобов'язалась у стислий термін ухвалити закон про обіг землі сільськогосподарського призначення і розпочати продаж земель з 2018 року. Збір підписів активно підтримало українське суспільство. Понад 90% тих, хто взяв участь в опитуванні, висловилися категорично проти ринку землі в нинішніх умовах.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу