КИЕВ
08:32
Брюссель
07:32
Москва
09:32
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Селяни недоотримують на кожному літрі молока півтори гривні – Ольга Ходаківська

14 июня, 11:37  Экономическая  Украина

Закупівельні ціни на молоко від селянських господарств невиправдано низькі.

 

І списувати це лише на сезонні коливання не можна.

 

Адже наразі ціни на молоко другого сорту, що надходить від господарств населення уже нижчі, ніж були в аналогічний період минулого року.

 

При цьому зниження в окремих регіонах сягає 10-15%. Разом з тим, ціни на молоко того ж другого сорту, але яке надходить від сільськогосподарських підприємств теж падають, але залишаються на 11% вищими проти цін, що були на початок червня минулого року.

 

Подальше пускання ситуації на самоплив призведе до зменшення поголів'я ВРХ і зникнення з полиць магазинів натурального молока.

 

Про це зазначила голова Аграрної ради Аграрної партії Ольга Ходаківська.

 

«Зазвичай щороку в травні-червні закупівельні ціни на молоко знижуються, але ж не настільки! І, звертаю увагу, що різниця між вартістю молока другого ґатунку, придбаного у населення, і такого самого молока другого ґатунку від сільськогосподарських підприємств становить півтори гривні, а в деяких регіонах - навіть дві - дві з половиною гривні. Це абсолютно ненормально. Для багатьох селян це чи не єдині «живі» гроші, які вони отримують», - каже Ольга Ходаківська.

 

За її словами, такий розрив зумовлений, з одного боку, недостатньою конкуренцією між молокопереробними заводами, а з іншого - діями влади.

 

«Ще на початку нинішнього року йшлося про можливу заборону закупівель молочної сировини від населення. Дане рішення було відтерміновано. Але своє відлуння воно залишило і тепер бачимо наслідки таких дій. Але хочу нагадати, що саме домогосподарства залишаються основними виробниками молока. Торік вони виробили 73% всього його обсягу. Понад 76% корів утримують у господарствах населення», - говорить Ольга Ходаківська.

 

 

Голова Аграрної ради наголосила, що перед тим, як виносити на обговорення можливість заборони придбання молока від населення, влада мала б створити сприятливі умови для розвитку обслуговуючих молочарських кооперативів.

 

«Зарадити могла б кооперація, але її немає. Попри те, що була передбачена державна підтримка обсягом один мільярд гривень на розвиток фермерських господарств і сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, за півроку жодної гривні за цими програмами на розвиток кооперації спрямовано не було. У рамках даної програми дотепер так і не створено жодного кооперативу, не придбано жодної одиниці обладнання, необхідного для діяльності молочарських кооперативів. Ми втрачаємо час. Аграрна партія вже наголошувала, що в кожній сільській громаді має функціонувати такий кооператив. Раніше ми мали заготівельні молокопункти, які нині зруйновано. Для того, щоб сільські домогосподарства могли реалізовувати продукцію за нормальними цінами, потрібно створити для цього необхідні умови. І цю роботу потрібно вести уже сьогодні», - говорить Ольга Ходаківська.

 

Ініціаторами цього мали б виступами безпосередньо самі товаровиробники або ж територіальні громади, чи переробні підприємства.

 

«У разі, якщо ініціатором виступає молокопереробне підприємство, яке бере на себе витрати пов'язані з відновленням роботи молокоприймальних пунктів, то держава не повинна стояти осторонь, а стимулювати їх до таких дій. У першу чергу через компенсацію відсоткових ставок по кредиту та часткової компенсації витрат, пов'язаних з їх створенням. Механізмів насправді багато, бракує політичної волі», - зазначила Ольга Ходаківська.

 

 

Якщо ж нічого не робити, тенденції до зменшення поголів'я корів у господарствах населення лише поглиблюватимуться, і натурального молока на полицях магазинів ставатиме дедалі менше.

 

«Лише за останні 8 років поголів'я корів в Україні скоротилося на 24%, ми стали менше виробляти молока. Уже зараз через нестачу сировини серед пакетованого молока на полицях магазинів натурального знайти майже неможливо», - каже Ольга Ходаківська.

 

Занепокоєння викликає і те, що за останні 8 років обсяги споживання українцями молока і молочних продуктів зменшилися на 15%. Споживання молока та молочних продуктів у розрахунку на одну особу за попередніми даними Держстату у 2017 році становив 188 кг на рік за раціональної норми споживання 380 кг на особу. Індекс достатності споживання опустився до 0,49.

 

Політик наголосила, що влада повинна відповідально та комплексно взятися за розв'язання проблеми.

Джерело: Аграрна партія

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу