КИЕВ
19:45
Брюссель
18:45
Москва
20:45
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Зняття мораторію на продаж землі: чому власники не продаватимуть свої паї масово

17 октября, 09:00  Публикации  Украина

В Україні ринок землі планують відкрити 1 жовтня 2020 року.

10 жовтня група народних депутатів з фракції Слуга народу зареєструвала у парламенті оновлений законопроект про ринок землі, до якого внесли зміни щодо можливої купівлі землі нерезидентами.

 

Питання впровадження ринку землі викликало бурхливу реакцію у суспільстві. Звичайно, впроваджувати ринок варто, але на те і потрібна влада, щоб реформа була продуманою та зберігала баланс між економічною доцільністю та збереженням інтересів простих українців, - говорить політтехнолог Юрій Подорожній.

 

Всі ми пам'ятаємо непродуману реформу масової приватизації кінця 90-х років, коли прості люди отримували на руки ваучери, а результати реформи залишили в українців відчуття розчарування та обману.

 

У цьому контексті перед українською владою має стояти завдання реформувати ринок землі так, аби країна не отримала ще більше відчуття несправедливості щодо простого українця.

 

Ключовою у соціальному плані має бути відповідь на запитання: Чи кинуться власники продавати свої земельні паї, щойно з'явиться легальна можливість, та чи не виникне спекулятивний ринок?

 

Така загроза існує. Аналіз стану земельного ринку говорить про те, що більшість земельних наділів, якими володіють українські селяни, нині в оренді переважно в агрохолдингів чи фермерів.

 

Згідно із законопроектом, що стосується ринку землі, пріоритетним правом купівлі, якщо власник паю бажатиме продати земельну ділянку, є саме орендар. Таких коштів, аби викупити землю у селян, агрохолдинги чи фермерські господарства не мають. І договори оренди з селянами укладались здебільшого від 10 років. А тому щоб продати свою ділянку, вони мають розірвати договір оренди, який для більшості власників паїв стане юридично складною процедурою.

 

До того ж обіцянка уряду, що земля матиме реальну ринкову ціну, знову ж таки буде ускладнена через положення про пріоритет купівлі земельної ділянки орендарем. Адже фактично ціну на пай диктуватиме орендар, який не бажатиме через своє практично монопольне право купівлі виставляти адекватні реальній вартості ціни.

 

У кінцевому підсумку лібералізація ринку призведе до наростання соціального напруження у суспільстві, яке влада відчуває ще на стадії обговорення.


Детінізація та дешеві кредити для фермерів. Що змінить відкритий ринок землі
Запобіжником у таких процесах має стати активність держави. Необхідно формувати державний земельний банк, який повинен ставати посередником між покупцем та продавцем на ринку землі. Саме земельний банк має стати гарантом дотримання порядку на цьому ринку та контролю за ринковими цінами.

 

В іншому випадку країна замість обіцяного урядом зростання ВВП отримає ще одну проблему, яка охопить як економіку, так і низку інших сфер, зокрема і соціальну.

 

Автор: Юрій Подорожній, політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку.

Джерело: fakty 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу