КИЕВ
16:11
Брюссель
15:11
Москва
17:11
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Фасадна реклама і Леонардо да Вінчі, або Як Реформа змінює столицю

07 февраля, 15:00  Публикации  Украина

Думка експерта

 
Комплексний підхід - один із ключових елементів, що зробив Реформу реклами в столиці успішною.

 

Зміни запроваджено не тільки стосовно наземних конструкцій, одразу впорядкували і Правила розміщення реклами на фасадах та вивісок.

 

Адже йдеться не тільки про бізнес, а й про те, аби кияни почувалися комфортно у зручному громадському просторі.

 

Бо містяни - одні з ініціаторів змін, а бізнес та влада мали із цим рахуватися. Звідси і темп Реформи - ми за півроку оновили практично весь центр міста, а це сотні вулиць і тисячі конструкцій.

 

Бо, чесно кажучи, Реформу зачекалися всі, тому хочемо якомога швидше впорядкувати вулиці та фасади Києва. 

 Оксана Поліщук, голова Асоціації операторів

зовнішньої реклами України

 


Про легалізацію столичної фасадної реклами завдяки Реформі та про те, яку роль відіграв Леонардо да Вінчі в ухваленні нових Правил розміщення реклами на київських будинках, розповідає генеральний директор компанії «Реклен» Андрій Свірський.

 

 
Ми зустрілися з Андрієм Свірським у затишному офісі в історичному центрі столиці. Оскільки саме зараз на вулицях міста у розпалі Реформа, почали нашу розмову з того, як останні зміни вплинули на бізнес одного із членів Асоціації операторів зовнішньої реклами.

 

 
Андрію, як Реформа вплинула на таку нішу ринку, як фасадна реклама?

 
Компанія працює в рекламному бізнесі 10 років. Однак наша діяльність не завжди була простою і навіть легальною. Справа в тому, що 2012 року Київ ухвалив Концепцію розміщення реклами - документ, який за один день вивів весь фасадний бізнес у тінь. Нас у ньому просто не врахували.

 

Ми працюємо у бізнесі, де розмір має значення. Ефективний рекламоносій на фасаді - це мінімум 500 квадратних метрів і більше. А в затверджених тоді правилах ці особливості не врахували.

 

Розміри стандартизували під наземні конструкції. Проте 8 чи 36 квадратних метрів нас не влаштовують - такі банери на фасадах нашим замовникам не потрібні. А не погоджуєшся з правилами - втрачаєш дозвіл. Так ми й опинилися поза законом.

 

А що змінилося зараз?

 

 
Завдяки новій Реформі ми отримали змогу працювати легально, як наслідок, можемо капіталізувати свої компанії. Ми одержали можливість оформити дозволи; вони нас захищають як оператора, визначають нашу відповідальність за конструкції та їх експлуатацію.

 

Ми захищені з боку закону. І все це не просто слова - Реформа реально працює, і я вважаю її однією з найуспішніших, які проведено у Києві. Дякуючи і активній громадськості, і розумінню влади, і відповідальності операторів, яких представляє Асоціація.

 

 
Як вдалося узгодити інтереси із владою?

 

 
О, це була цікава історія! Коли почалося обговорення нової концепції, ми домовилися про зустріч із представниками влади, бо галузь у тіні, місто втрачає кошти, врешті, це ще й робочі місця.

 

Було створено окрему робочу групу, і ми мали понад 10 зустрічей із профільним заступником мера Олексієм Резніковим та іншими фахівцями. А допоміг нам, не повірите, Леонардо да Вінчі. Пам'ятаєте, ми працюємо з великими рекламними площинами, але не можемо весь фасад будинку закривати рекламою. Має бути ще фон.

 

Однак як вивести співвідношення реклами до фону на банері? Нам пропонували різні варіанти, наприклад 25/75, тобто під рекламу відвести тільки чверть площі.

 

Але я згадав досвід митців і архітекторів, які в епоху Відродження користувалися принципом золотого перетину і математичних пропорцій людського тіла.

 

Ці пропорції зображені на відомому малюнку «Вітрувіанська людина» Леонардо да Вінчі, і вони ж лягли в основу багатьох світових архітектурних шедеврів. Тому я й запропонував владі несподіване рішення. Цей принцип полягає в тому, що якщо є дві нерівні площини і ми хочемо прив'язатися їх до третьої, то вони мають співвідноситись як 38/62.

 

Пан Резніков шанує мистецтво, він досить ерудована людина. Йому наше рішення дуже сподобалося і воно було імплементоване в нові Правила, але з дещо округленими параметрами 40/60: 40 - реклама, 60 - фон. Тому цей пункт Правил отримав стовідсоткову аргументацію.

 

Звичайно, було багато інших перемовин і узгоджень щодо фасадної реклами, але цей момент став переломним.

 


Фасадна реклама

 

Фасадна реклама

 

Фасадна реклама


Як працює Ваш бізнес?

 

 
Ми працюємо із трьома типами будинків. Дозвіл на розміщення зовнішньої реклами для будь-якого будинку завжди видає КМДА відповідно до вимог Правил.

 

Різниця лише в тому, з ким укладаємо договір про оплату за користування місцем (фасад будівлі).

 

З власниками приватних будівель ми домовляємося безпосередньо, укладаючи угоду між сторонами.

 

Інший тип - комунальний, тут ми не можемо вести перемовини, бо є чіткий тариф, який регулює, скільки ти маєш сплатити до бюджету з прив'язкою до квадратури.

 

Це сума, яку потрібно віддавати щомісяця незалежно від того, чи розміщуємо рекламу, чи ні. Третій тип будинків - це державна власність, де приблизно така ж процедура.

 

Угоди укладаємо через Фонд держмайна або через самі підприємства, які мають на це право. Там теж усе тарифіковано - це гроші, які ми сплачуємо або до місцевий бюджету, або до державного.

 

 
З ким працювати простіше і вигідніше?

 

 
У наших економічних умовах ми не тільки займаємось комерцією, а й виконуємо соціальну функцію. Якщо наша реклама розміщена на комунальних будинках - гроші йдуть у бюджет, але маємо ще співпрацювати із жителями, і досить багато робимо для будинку додатково і за свій рахунок, наприклад освітлення.

 

 
Інша справа, коли ми працюємо з будинками, де створено ОСББ. Серед наших партнерів уже 10 таких домів. Є і досить старі споруди, які потребують модернізації, але поки що вони мають проблеми з фінансуванням із боку держави.

 

Якщо об'єднання співвласників такого будинку підписує з нами угоду, то отримує на свій рахунок живі кошти на власні потреби, а це десятки тисяч гривень на місяць.

 

Є гарний приклад: жителі одного з будинків, який працює з нами, мають найнижчий тариф на обслуговування прибудинкової території в Києві - лише 1 гривню.

 

Вони мають три рекламні стіни і з них отримують суттєві кошти за оренду. Відповідно, у будинку вже «Європа»: облаштований двір, LED-освітлення, пандуси і відремонтовані під'їзди.

 

Я вважаю, це важлива наша функція на тлі неспроможності держбюджетів профінансувати не те що капітальні, а навіть поточні ремонти у будинках.

 

 
Наразі ми вже маємо чимало звернень від ОСББ про укладання угод. Однак, на жаль, далеко не кожен фасад будинку підходить для нашої діяльності.

 

Фасадна реклама

 

Фасадна реклама

 

 

У другій частині інтерв'ю Андрій Свірський розкаже про нові технології в царині фасадної реклами та досвід співпраці з топовими брендами з усього світу.

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу