КИЕВ
12:23
Брюссель
11:23
Москва
13:23
Среда, 24 апреля 2024

Новости



У Раді провели експертизу законопроекту і виступили проти ліквідації військової прокуратури

06 сентября, 13:00  Правовая  Украина

Головне науково-експертне управління Верховної Ради провело експертизу президентського законопроекту про реформу прокуратури (№1032). За підсумком аналізу там заявили про необґрунтованість та недоцільність ліквідації військової прокуратури, повідомляє УНН.

 


"Не можна погодитись із пропозицією законопроекту щодо ліквідації системи військових прокуратур (зміни до статей 7, 8, 15, 27, 39, 41, 51, 81 Закону України "Про прокуратуру").

 Така позиція Головного управління обумовлена тим, що, хоча військові прокуратури виконують загальні функції органів прокуратури, військові прокуратури здійснюють це у специфічній, воєнній сфері правовідносин, якою є сфера життєдіяльності держави, що об'єктивно необхідна для забезпечення її динамічного, стійкого і безпечного розвитку, в якій зайнята велика кількість спеціально підготовлених (тих, хто має стосунок до військової сфери) людей і яка передбачає у своєму функціонуванні використання державою в потенційній або реалізованій формі воєнної міцності держави та регулюється засобами воєнної політики на основі воєнно-доктринальних установок і визначеної нормативно-правової бази, що має особливе значення в умовах окупації частини території України і проведення операції об'єднаних сил на сході країни", - йдеться у висновку фахівців.


У документі наголошено, що ліквідація військової прокуратури призведе до руйнації системи підготовки військових прокурорів з певним рівнем знань військового законодавства і військової специфіки, що може призвести до зниження якості досудового слідства у певних категоріях справ та рівня захисту прав і свобод військовослужбовців, а також державних і громадських інтересів у сфері оборони держави.


"Можливість у разі потреби створювати спеціалізовані прокуратури (як це пропонується у законопроекті) не вирішить цього питання через брак кадрів із відповідною підготовкою у сфері військового права", - попереджають фахівці.


Вони також звертають увагу, що в порушення Регламенту законопроект про реформу прокуратури не містить обґрунтованості ліквідації військової прокуратури.


"Відповідно до пункту 1 частини першої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, кожен законопроект має містити обґрунтування необхідності його прийняття, цілей, завдань і основних його положень. При цьому, ані з положень проекту закону, ані з супровідних документів до нього незрозуміла необхідність ліквідації військових прокуратур в Україні", - резюмували в Головному науково-експертному управлінні ВР.


 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу