КИЕВ
09:25
Брюссель
08:25
Москва
10:25
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Вже з липня кандидати на держслужбу складатимуть мовний іспит

07 июня, 17:00  Социальная  Украина

В Україні з 16 липня всі претенденти на державну службу та охочі отримати українське громадянство муситимуть складати спеціальний мовний іспит. 

В Україні з 16 липня всі претенденти на державну службу та охочі отримати українське громадянство муситимуть складати спеціальний мовний іспит.

Раніше для держслужбовців достатньо було показати оцінку з української у шкільному атестаті чи університетському дипломі. Нові норми, однак, передбачають обов’язковий іспит з української для низки топ-посадовців і чиновників, а також для іноземців, хто претендує на українське громадянство. Такі нововведення містяться у мовному законі від 2019 року. Про це пише DW.

 

Кому необхідний мовний сертифікат

 

Відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", засвідчити свої знання муситимуть претенденти на державні посади: майбутні прокурори, судді, кандидати на посади президента, прем'єра, міністрів, керівників облдержадміністрацій, СБУ, НАБУ, Нацполіції, але також майбутні директори закладів освіти всіх форм власності.

 

За попередніми даними Національної комісії зі стандартів державної мови, яка розробляє і проводить іспит, засвідчити рівень володіння українською мають понад сто тисяч осіб. Мовний іспит доведеться складати лише особам, які братимуть участь у конкурсах на посаду, або матимуть нове призначення. Ті, хто працюють уже зараз, не повинні отримувати нового сертифікату, уточнюють в Нацкомісії зі стандартів державної мови. Але і їм не варто розслаблятися.

 

Штрафи за незнання мови

 

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь визнає, що низка нинішніх чиновників та топ-посадовців подекуди демонструють незнання української мови. З приводу деяких службовців до офісу омбудсмена уже надходили скарги.

 

"Відповідно до закону, ми проводимо заходи державного контролю, висилаємо до них претензії, вимагаємо суворого дотримання (мовного закону. - Ред.). З наступного року зможемо накладати на таких осіб у різних сферах штрафи", - попереджає Кремінь.

 

Як відбуватиметься іспит

 

Іспит складатиметься з чотирьох частин та різних тестових завдань, час на виконання - 120 хвилин. Для громадян України та іноземців тест відрізнятиметься. "Головний акцент іспиту - це не знання мови, а володіння нею", - кажуть у Нацкомісії. Там уточнюють, що іспит насамперед перевірятиме вміння претендентів розуміти загальний зміст і деталі прочитаного тексту, застосовувати знання усної мови. Подібно до низки інших міжнародних тестів, іспит міститиме такі розділи, як "Культура мови" (для іноземців - "Слухання"), "Читання", "Письмо", "Говоріння". Іспитові аудиторії обладнають насамперед в обласних центрах, загалом такі майданчики готові відкрити у близько 120 населених пунктах країни.

 

Після успішного складання іспиту видається сертифікат, який позначатиме рівень мовних навичок: початковий (А), середній (В) або рівень вільного володіння (С). Державний сертифікат діятиме безстроково. Для кандидатів на держслужбу іспит буде безкоштовним, а для претендентів на українське громадянство він коштуватиме 492 гривні.

 

Апробація іспитової системи триватиме ще до середини червня. Усі охочі можуть зареєструватися та отримати доступ до пробного екзамену в будь-якому куточку України. "За підсумками перших двох тижнів апробації понад 70% учасників відповіли, що не мали труднощів зі складанням тестової частини іспиту", - розповідають  в Нацкомісії.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу