КИЕВ
20:57
Брюссель
19:57
Москва
21:57
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Профільний комітет ВР рекомендує прийняти законопроєкт № 5094 про регулювання зовнішньої реклами

17 марта, 16:00  Социальная  Украина

 

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 17 березня рекомендував включити до порядку денного нинішньої сесії парламенту законопроєкт № 5094 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами».

Члени профільного комітету одноголосно підтримали документ і запропонували народним депутатам прийняти його за основу.

 

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, законопроєкт   № 5094, зовнішня реклама, круглий стіл, як подолати хаос і навести лад, Кондратюк Олена, Сушко Павло, Потураєв Микита, Железняк Ярослав, Макаров Олег, Струневич

Основні положення законопроєкту представила заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

 

«Ми всі з вами щодня на власні очі бачимо, що сфера зовнішньої реклами потребує нових правил і підходів у регулюванні, що на багатьох вулицях і трасах - неприйнятний рекламний хаос. Це неприпустимо як для бізнесу, так і для громадян, для суспільства – це абсолютно неєвропейський вигляд», - розповіла одна з авторів законопроєкту - заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

 

За її словами, така ситуація склалась якраз через відсутність  законодавства, яке б чітко регулювало видачу дозволів і покарання за встановлення нелегальних конструкцій.

 

«Ми пропонуємо в одному профільному, базовому законі консолідувати усі норми щодо зовнішньої реклами. Це і визначення,  і термінологія  що таке внутрішня і зовнішня реклама, як вона застосовується, як вона ідентифікується. У документі чітко прописані всі вимоги видачі дозволів.  Алгоритм такий, типовий порядок затверджує Кабмін, а механізми дозволів і самі схеми розміщення в рамках децентралізації будуть за місцевими органами влади», - зазначила Олена Кондратюк.

 

Заступниця голови Верховної Ради підкреслила, що документ забезпечить відкритість і прозорість роботи ринку.

 

«Вся інформація про власників рекламних засобів буде розміщена на спеціальному сайті. Кожен білборд матиме індивідуальний QR-код, кожен охочий зможе підійти до нього,  побачити кому він належить, хто юридично відповідає і за саму конструкцію, і за зміст реклами. Тобто відповідального можна буде точно знайти», - розповіла Олена Кондратюк.

 

Вперше запроваджується механізм контролю за дотриманням вимог щодо розміщення зовнішньої реклами. Він включає процедуру демонтажу самовільно розміщеної реклами. Також законопроєкт запроваджує механізми, які дозволять рекламі працювати на громаду, - розповів народний депутат Павло Сушко.

 

«Люди, дивлячись на білборди, мають розуміти, що їм не просто щось нав’язують, а що реклама працює на громаду. І ми закладаємо такі інструменти. Водночас законопроєкт  вирішує і багато соціальних питань - ми даємо чіткі визначення що таке соціальна реклама і зробимо її регулювання більш ефективним», - каже  Павло Сушко.

 

Голова профільного комітету Микита Потураєв висловив сподівання, що парламент підтримає рекомендований комітетом законопроєкт.

 

«Це один з рідкісних випадків, що проєкт закону підписали представники усіх депутатських фракцій і груп у парламенті, і сподіваюсь на таку ж підтримку у сесійній залі. Переконаний,  що Верховна Рада 9 скликання зможе нарешті дати сучасний, прозорий, дієвий  законодавчий акт, який дозволить залучити нові інвестиції, збільшити надходження до місцевих бюджетів і зробить наші міста й автошляхи естетичними та безпечнішими», - каже Микита Потураєв.

 

За словами Олени Кондратюк, після прийняття цього закону буде ліквідовано нелегальний, сірий ринок.

 

«Це буде перший поштовх, який додасть якості та ефективності самій рекламі. Будуть встановлені прозорі правила гри, які, по-перше, дозволять залучити нові інвестиції, і по-друге, зробити великий крок на шляху до європейської інтеграції України», - каже Олена Кондратюк.

 

Нагадаємо, 15 березня у Києві відбувся круглий стіл «Зовнішня реклама: як  зупинити хаос і навести лад?», присвячений обговоренню міжфракційного законопроєкту № 5094. У ньому взяли участь автори документа, представники профільних асоціацій та бізнесу. Учасники ринку підтримали законопроєкт і запровадження нової концепції розміщення зовнішньої реклами. На їх переконання, запровадження цивілізованих правил на ринку реклами дозволить змінити обличчя українських міст і збільшити інвестиції в розвиток міської інфраструктури.

 

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу