КИЕВ
13:58
Брюссель
12:58
Москва
14:58
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Володимир Бардецький: В умовах карантинних обмежень питання створення муніципальної поліції стало ще більш гостро

02 декабря, 10:00  Социальная  Украина

 

В умовах пандемії і життя в реаліях карантинних обмежень питання створення в Україні муніципальної поліції постало ще більш гостро. Коли доходи населення різко падають і збільшується кількість безробітних, зростає  і рівень злочинності. Людей потрібно захищати не лише від зараження вірусом, а й гарантувати їм захист від зловмисників, які активізуються у нестандартних  ситуаціях і  намагаються використати їх для наживи. Про це розповів  голова громадської спілки “Громадська безпека +380”, експерт з питань муніципальної поліції у партії «Пропозиція» Володимир Бардецький.

 

 

Володимир Бардецький, муніципальна поліція,  Громадська безпека +380, партія пропозиція, муніципальна варта

 

«Злочинці винахідливі і використовують будь-які можливості, особливо в умовах дезорієнтації людей. Скажімо, вдягнувши білі халати і сховашись за масками та рукавичками,  можна спокійно спробувати зайти в квартиру під виглядом тестування на ковід і обчистити її», - розповідає Володимир Бардецький.

На його думку, завдання влади - створювати умови, при яких у зловмисників не буде змоги вчиняти злочини. 

«У поліції є велика проблема – це кадровий голод. В умовах введення карантину  вона ще більше проявляється. Значні зусилля вкладають у те, щоб контролювати дотримання обмежень. А це означає розпорошення ресурсів. Якби у нас була муніципальна поліція, вона б могла закривати значну частину роботи і відповідно це б розвантажувало поліцію, щоб вона могла займатись безпосередньо своєю діяльністю – розкриттям злочинів», - говорить Володимир Бардецький. 

За його словами, муніципальна поліція має стати спеціальним правоохоронним органом, керівництво якого обирає і контролює громада.  У  функції такої структури має входити робота дільничних, нагляд за неблагополучними сімями,   патрульно-постова служба. 

«Коли муніципальна поліція підпорядковуватиметься громаді, то і довіра до неї буде вищою. А це дуже важливо. Якщо ми говоримо про карантин, то як і будь-яка нестандартна ситуація  -  це стрес для населення, люди роздратовані, це створює додаткову напругу. Зрозуміло, що заспокоїти людей, пояснити як діяти, простіше  тим, кого вони знають і кому довіряють», - пояснює Володимир Бардецький.

Він розповідає, що у громад наразі все більший запит на роботу муніципальних варт.

«Ми живемо в умовах війни на Донбасі, в результаті якої  величезна кількість нелегальної зброї  опинилась на руках у населення. Соціально-економічна ситуація і до пандемії була складна, а зараз напруга в суспільстві ще більше наростає. Багато невеличких містечок наймають муніципальні варти, аби захистити себе від вуличної злочинності. Але сьогодні ці люди виходять патрулювати вулиці на свій страх і ризик, бо в законодавстві є дуже багато прогалин і вони самі соціально незахищені», - говорить Володимир Бардецький.

На його думку, законодавцю потрібно якомога швидше прийняти закон про створення в країні муніципальної поліції.

«Муніципальна поліція не має займатися оперативними і слідчими діями, це повинно лишитися у компетенції МВС, але вона може допомогти краще справлятися  з громадською безпекою», - переконаний Володимир Бардецький. 

Нагадаємо, партія «Пропозиція» послідовно виступає за створення в Україні муніципальної поліції. Це є одним із пріоритетів політсили.

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу