КИЕВ
05:06
Брюссель
04:06
Москва
06:06
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Що отримають українці з російськими паспортами

03 мая, 10:30  Социальная  Украина

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського паспорта для окремих категорій громадян України, який стосується мешканців так званих «ЛНР» та «ДНР». 

 

Навздогін цьому на сайті Путін видав ще один указ - «Про окремі категорії іноземних громадян та осіб без громадянства, що мають право звернутись с заявами про набуття громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку», який вже стосується громадян України, які виїхали з окупованих територій Криму та Донбасу, або мають дозвіл на тимчасове проживання в Росії, вид на проживання в Росії, посвідчення біженця або свідоцтво про надання тимчасового притулку в Росії (а також громадян Афганістану, Іраку, Ємену, Сирії).

 

Що чекає на таких громадян України - пояснює радник програми «Радник з питань ВПО» Дмитро Коростельов.


Чи дійсно так просто отримати громадянство Росії?

Аж ніяк. По-перше, таку можливість мають виключно зазначені категорії громадян України; по-друге, подавати документи слід в чітко визначені територіальні органи МВС Росії за місцем проживання чи місцем перебування в РФ; по-третє - разом із заявою та документами подається квитанція про сплату державного мита у розмірі 3500 руб. та ще 300 руб. за бланк паспорта (і це незалежно від того, чи буде прийнято рішення про надання громадянства). Крім того, всі документи, що надаються на розгляд, повинні бути перекладені російською мовою, а правильність перекладу або дійсність підпису перекладача повинні бути засвідчені у відповідності до законодавства РФ про нотаріат (тобто візиту до російського нотаріуса також не минути). І це все тільки для подачі документів на розгляд, який буде тривати 3 місяці. Позитивне рішення за результатами розгляду документів ніхто не гарантує.

 

Що дає отримання паспорта громадянина Росії?

 
Права громадян Росії майже такі ж, як і громадян України, оскільки Росія, як член Ради Європи та Ради Безпеки ООН, змушена була декларувати у своєму законодавстві принципи, викладені у Європейській Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та Загальній Декларації прав людини. Для учасників незаконних збройних формувань та «державних» діячів «ЛНР/ДНР» (яким будуть видавати паспорти РФ у першу чергу) насамперед цікава можливість перебувати на території РФ необмежену кількість часу (де саме і в якому стані, то вже інше питання).


Втім, окрім прав, Присяга, яка приймається новими громадянами РФ, ще спонукає до виконання певних обов'язків, а саме - декларування доходів, сплати податків (зокрема, з доходів, отриманих за межами РФ), проходження військової служби (як показує досвід кримчан - не тільки за місцем проживання, а й на території всієї Росії та навіть за її межами (наприклад у Придністров'ї, Вірменії чи Сирії).


Натомість отримання російської соціальної пенсії, на що так сподіваються деякі мешканці окупованих територій Донбасу, за законом Росії від 15.12.2001 №166-ФЗ передбачено для громадян РФ, які досягли віку 70 і 65 років (чоловіки та жінки відповідно), які постійно мешкають на території Росії не менш ніж 15 років. Її розмір - 5 034 рубля 25 коп на місяць (п.1 ч.1 ст.18 зазначеного закону). Така пенсія надається при недостатності страхового стажу. Якщо ж офіційного трудового стажу напрацьованого в Росії достатньо, то пенсія призначається в залежності від стажу та розміру заробітної платні.

 

Чи припиняється автоматично громадянство України?

 

Авжеж ні. Законом України «Про громадянство» серед іншого передбачено неможливість позбавлення громадянина України громадянства України. Припинення громадянства можливо лише внаслідок виходу з громадянства України чи внаслідок втрати громадянства України, або ж за підставами, передбаченими міжнародними договорами України. В першому випадку особа цілеспрямовано подає документи на вихід з громадянства, а от для другого достатньо добровільного набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття. В будь-якому разі це здійснюється не автоматично, а за Указом Президента України.

При цьому слід мати на увазі, що вихід із громадянства України не допускається, якщо особі, яка клопоче про вихід з громадянства України, в Україні повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно якої в Україні є обвинувальний вирок суду, що набрав законної сили і підлягає виконанню.


Водночас МЗС України в черговий раз заявляє, що протиправні рішення Кремля, які мають на меті полегшити отримання громадянами України російського громадянства, є юридично нікчемними та не визнаються Україною. Вони жодним чином не впливають на належність мешканців тимчасово окупованих Росією територій в Донецькій і Луганській областях до громадянства України, визначеного Конституцією та законодавством України.

 

 

Джерело: Zik

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу