КИЕВ
13:00
Брюссель
12:00
Москва
14:00
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Медреформа не гарантує підвищення якості медичних послуг - Скоцик

30 января, 17:11  Социальная  Украина

Медреформа не гарантує підвищення якості медичних послуг, однак створює додаткові умови для корупції. Про це заявив лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик, коментуючи набуття чинності Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" та старт медреформи.

«У мене перше запитання: хто нестиме персональну відповідальність за цей експеримент над українцями під назвою «медреформа»?!  Міністра охорони здоров'я за понад рік так і не призначили, вийшовши за всі законні терміни»,  ?  зазначає Віталій Скоцик.

Політик наголошує, що сам закон ухвалювали з грубим порушенням регламенту.

«Між першим та другим читанням документ було повністю перероблено. Змінилися його текст, суть і навіть назва.  Це грубе порушення законодавства. Парламентарі продемонстрували повний правовий нігілізм. Документ мав надійти на повторне перше читання, але цього не відбулося», ?  говорить Віталій Скоцик.

Ба більше, належних умов для впровадження реформи досі немає. В семи областях країни процесу створення госпітальних округів ще навіть не розпочато.

«Лікарі-практики вже кажуть: всупереч міністерським розрахункам, навантаження на медпрацівників первинної ланки буде надмірним. А скорочення вже розпочалися - і лікарів, і медзакладів, особливо в маленьких містах»,  ?  зазначає Віталій Скоцик. 

На його думку, поспішне впровадження недолугих змін пов'язане з бажанням «роздерибанити» кошти.

«Все питання  ?  у створенні   Національної служби здоров'я України  ?  національного страховика,  який укладатиме договори із закладами охорони здоров'я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Тут в одній особі і замовник, і розподілювач коштів, і перевіряльник. Можливості для корупційних дій надширокі. Особливо за умов незрозумілого контролю над цим суперорганом. А фінансовий ресурс у його розпорядженні цьогоріч - майже 8,3 мільярда гривень»,  ?  говорить Віталій Скоцик.

Політик зазначає, що поки влада імітує реформи та розподіляє фінансові потоки, медицина буквально покинута напризволяще, особливо у селах та невеликих містах.

«Нормальне функціонування лікарень лягає на плечі місцевих громад та небайдужих підприємців. Ми це знаємо не зі слів - наші партійці закуповують обладнання і ліки, організовують огляди для людей, які фактично не мають доступу до медицини.  По суті ми змушені переймати на себе функції держави»,  ?  пояснює Віталій Скоцик.

Політик наголосив, що держава має створити умови, за яких кожній людині, незалежно від її фінансової спроможності, соціального статусу та місця проживання, буде гарантовано надання медичних послуг. І можливості для цього є, немає лише політичної волі. 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу