КИЕВ
13:44
Брюссель
12:44
Москва
14:44
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Візитівкою країни мають бути не банківські рахунки чиновників, а історико-культурні цінності - Литовченко

19 апреля, 11:07  Социальная  Украина

В Україні нараховується 1399 міст та селищ і більше ніж 8 тисяч сіл із цінною історико-архітектурною спадщиною. Про це розповіла Голова Ради Аграрної партії з питань культури і духовності, очільник Міжнародного фонду культурного співробітництва Влада Литовченко у коментарі з нагоди Дня всесвітньої спадщини, який відзначають 18 квітня. 

 

Нині в Україні нараховується 1399 міст та селищ і більше ніж 8 тисяч сіл із цінною історико-архітектурною спадщиною. Її фонд, за підрахунками фахівців, перевищує 70 тисяч об'єктів. До історичних пам'яток ЮНЕСКО вже віднесено столичний Софійський собор, Києво-Печерську лавру, історичний центр Львова, карпатські дерев'яні церкви, будівлю Чернівецького університету. У перелік нематеріальної спадщини минуло року було включено козацькі пісні Дніпропетровщини. Зараз планують внести до списку всесвітньої спадщини людства й археологічну культуру Трипілля-Кукутень, - розповідає Влада Литовченко.

 

«Навіть дух перехоплює, коли розумієш, які величезні масштаби історико-культурного багатства нашого народу! Україна має чим пишатися і що показати світові! Вкотре наголошую, що візиткою країни мають бути не банківські рахунки чиновників, а історико-культурні цінності», - переконана Голова Ради Аграрної партії з питань культури і духовності.

 

 Щороку Україна має все більше культурних досягнень, говорить Влада Литовченко. 

 

«Так, наприклад, сьогодні для українських фахівців відкривається доступ до новітніх світових технологій реставраційної справи. З'явилися можливості відновити державну школу з реставрації і отримувати професійні рекомендації від закордонних експертів. Це стало можливим завдяки тому, що Міжнародний центр вивчення консервації та реставрації культурної спадщини (ICCROM), створений з ініціативи ЮНЕСКО, надав право членства Україні. До речі, процес вступу до організації тривав майже 10 років», - розповіла Влада Литовченко.

 

Проте всі досягнення у сфері збереження історико-культурної спадщини відбуваються всупереч прогалинам законодавчої системи і рішенням чиновників, для яких більшу цінність мають золоті батони, а не середньовічні замки чи заповідні зони, - констатувала Голова Ради Аграрної партії з питань культури і духовності. 

 

«На сьогодні в Україні пам'яткоохоронне законодавство фактично не працює. Бракує відповідних законів або ж їх просто не дотримуються. При цьому пам'ятки історії та культури знищують - нещадно та свідомо. А винні не отримують жодного покарання. У Європі до історії ставляться набагато дбайливіше, там зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Скажімо, на півночі Англії у практично незайманому вигляді збережено Адріанів вал, що простягнувся на 117 кілометрів, побудований при римському імператорі Адріані для охорони північних рубежів Імперії. А у Франції активно відновлюють ландшафти пам'ятних місць навіть після археологічних розкопок», - зазначила Влада Литовченко.

 

 За словами Голови Ради Аграрної партії з питань культури і духовності, чи не найбільша проблема сьогодні - це мізерне державне фінансування культурної сфери.  

 

«Кілька мільярдів гривень на рік - це копійки для такої великої країни, як ми, тим більше в умовах інформаційної війни. Зазвичай цих грошей заледве вистачає на підтримання функціонування закладів культури, зарплату працівникам. А що вже говорити про реконструкцію тих же історичних пам'яток... У США на зйомки одного мультфільму виділяють більше, ніж у нас на всю культуру. На жаль, в українських чиновників інші пріоритети, а культуру так і продовжують фінансувати за залишковим принципом», - зауважила очільник Міжнародного фонду культурного співробітництва.

 

 Як розповіла Влада Литовченко, сьогодні Рада Аграрної партії з питань культури і духовності продовжує розробляти програму культурного розвитку держави і напрацьовує відповідні законодавчі ініціативи. 

 

«Зміни необхідні! Змінам бути! Зараз аграрії разом з однодумцями з політичного середовища вивчають світовий досвід, напрацьовують механізми і подальші кроки. Саме сьогодні Україні необхідна стратегія культурного розвитку, в тому числі - пам'яткоохоронної сфери. І достойне фінансування культури! Адже держава, яка не дбає про власну культуру, не має шiансів стати успішною. Вірю, у нас все вдасться!» - наголосила Влада Литовченко.

 

Нагадаємо, 18 квітня світ відзначає Міжнародний день пам'яток і визначних місць, або День всесвітньої спадщини. Цю дату заснувала в 1983-му році Асамблея Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць (ІКОМОС), створена при ЮНЕСКО. В Україні ж 18 квітня - День пам'яток історії та культури, який встановлено згідно з Указом Президента від 23 серпня 1999 року.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу