КИЕВ
03:47
Брюссель
02:47
Москва
04:47
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Потрібно, щоб Антимонопольний комітет ухвалив рішення, що реструктуризація ціни на газ законна, - експерт

28 января, 09:00  Экономическая  Украина

 

Перспективи оскаржити  у судах ціну газу по 6,99 грн за кубометр  досить непогані, адже в Україні діє ринок газу і уряду слід було би піти іншим шляхом, щоб законно запровадити регулювання тарифу. Про це сказав енергетичний експерт Сергій Дяченко.

 

Антимонопольний комітет, енергетичний експерт Сергій Дяченко, газ, ціна, монополія, ринок загу, суд, Фірташ, суди, регулювання

 

«У цій ситуації своє слово повинен сказати Антимонопольний комітет. Згідно із законом, у нас вільний ринок, але оскільки він має ознаки монополізму, то Антимонопольний комітет повинен розібратися. Якщо ринок визнається монопольним, тоді вже на законних підставах запроваджується регулювання», - пояснив Дяченко в коментарі «Слово і діло».

 

За його словами, оскільки Кабінет міністрів ухвалив рішення запровадити єдину ціну на газ до кінця опалювального сезону або карантину, відповідно можливі позови також будуть пред'являтися Кабінету міністрів. Не виключено, що в ситуації, що склалася, держава програє, і тоді виплати за цими позовами будуть здійснюватися з бюджету.

 

«Доки не пізно, потрібно, щоб Антимонопольний комітет ухвалив відповідне рішення, тоді реструктуризація ціни на газ буде законною. Причому робити це треба якомога швидше. Однак у таких випадках слід проводити розслідування, а у нас такі розслідування можуть тривати роками», - зазначив експерт.

 

Тому навряд чи можна сподіватися на те, що АМКУ зможе досить швидко виконати те, що варто було б завершити ще кілька років тому.

 

«Цю роботу треба було робити хоча б 2015 року, коли під час реформи впроваджували третій енергетичний пакет. Ще тоді повинні були формуватися конкурентні постачальники, коли відбувався поділ «Облгазпостач». Антимонопольний комітет тоді повинен був брати участь в цьому процесі», - нагадав Дяченко.

 

Тим часом, за словами експерта, змінити постачальника газу, щоб платити менше, не так просто. Більшість споживачів поки що залишається в облгазів.

 

«Перейти до «Нафтогазу» можна тільки через інтернет, адже у нього немає своїх офісів по всій країні, як в облгазів. Молоді це під силу, а споживачі похилого віку навряд чи ризикнуть щось змінити. Тому «Нафтогаз» поки що облгази посунути не може. Антимонопольний комітет має всі можливості зараз їх приструнити», - вважає Сергій Дяченко.

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу