КИЕВ
16:49
Брюссель
15:49
Москва
17:49
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Тарифи на електроенергію можуть зрости у середньому майже удвічі, - експерт

30 ноября, 15:00  Экономическая  Украина

 

Запобігти підвищенню тарифів на електроенергію було непросто, і в умовах кризи це підвищить рівень заборгованості.  Про це розповів експерт з енергетики Юрій Корольчук.

 

Тарифи,  електроенергія,  Юрій Корольчук, комуналка

 

«Це потреба у тій ситуації, яка склалася на ринку електроенергії: 60-70 млн грн збитків, це та сума дотацій, яку держава платить, щоб постачати її населенню за тією ціною, яка на сьогодні є», - сказав Корольчук у коментарі «Слово і діло».

 

Експерт додав, що тарифи дійсно необхідно підвищувати через те, що реальна ціна сплачувалася із бюджету через дотації.

 

«Це питання потрібно вирішувати. Якщо раніше тарифи для населення – це була конкретна проблема, то зараз до неї додаються інші. Це і борги «Енергоатому» і «Укренерго», і борги в цілому на ринку, які були у попередній період до 2015 року, коли ринок електроенергії запрацював. Щоб погасити їх, треба випустити облігації внутрішньої державної позики і до сьогодні цього не зроблено. На тлі цього у держави просто немає можливості дотувати тарифи населенню», ? пояснив Корольчук.

 

Експерт розповів, що ціна зросте удвічі, але залежатиме від розміру тарифу.

 

«Все залежить від того, яка буде формула, тарифна сітка, які будуть варіанти. Ринок електроенергії орієнтується на того, хто споживає більше електрики, на тих, хто споживає вночі електроенергію. Для них, загалом, ціна може бути меншою. Побачимо, яку вони визначать. Там, де в нас зараз 1,68 грн – зросте до 2,5 грн. У середньому, зросте майже удвічі. І це – мінімум ,який ми собі можемо дозволити», ? відзначив Корольчук.

 

За його словами, через здорожчання тарифів борги за електроенергію зростуть.

 

«Головна проблема в тому, чи зможуть люди платити. Я сумніваюсь, що зможуть, бо немає програми субсидій. Хто зможе, той заплатить, а за рахунок інших зростатимуть борги», - відзначив він.

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу