КИЕВ
16:54
Брюссель
15:54
Москва
17:54
Вторник, 23 апреля 2024

Новости



Поки Коломойський править бал - місія МВФ нездійснена, - Фурса

25 ноября, 11:00  Экономическая  Украина

Місія МВФ в чергове залишила Україну ні з чим. Це сигнал для інвесторів. Кредиту в цьому році не буде, і сама програма під загрозою. Зараз іде зростання економіки, гривня сильна, інвестори вкладають гроші. Але заберіть цеглинку МВФ і вся конструкція завалиться. Вже з березня Україна має погашати великі зовнішні борги. Без програми МВФ доведеться зносити золоті зуби на Майдан. Правда, як показує практика, українці схильні швидше нести туди шини.

 

Місія МВФ, Коломойський, Сергій Фурса, Приватбанк, Нацбанк, мисия МВФ, програма МВФ.

 

Про це заявив інвестиційний банкір Сергій Фурса.


«Якщо вже вдруге поспіль українська влада не може переконати місію МВФ у своїй відданості реформам, то це означає, що може трапиться і третій. І це означає, що впевненість ринків може похитнутися. Та сама впевненість, яка, в тому числі, зробила гривню такою сильною в цьому році. Та впевненість, яка базується на переконанні, що здоровий глузд завжди переможе і українська влада розуміє, як критично важлива співпраця з МВФ», - пише Фурса у своєму блозі.


Банкір наголосив, що українська влада консолідована як ніколи. Є президент, прем'єр-міністр і монобольшість. Все це одна команда. А значить вони не можуть казати, що політичних можливостей немає. Вони є. Бракує чогось іншого.


«Що знову стала на шляху співпраці? Вірніше, хто? Ім'я, яке не можна називати. Прізвище Коломойський. Місія МВФ залишила Україну в минулий раз з простим меседжем - українська влада повинна довести, що не будуть перейдено ключові червоні лінії. Це домовленості з Коломойським і незалежність Нацбанку. Українська влада не довела», - пише фахівець.  


За його словами, не довела конкретно одна людина – президент Зеленський.


«Скажімо прямо, український президент, як людина володіє всією повнотою влади, не довів. Більш того, коли місія МВФ повернулася Коломойський влаштував показову демонстрацію сили, як вербально, через інтерв'ю, погрожуючи забрати банк назад, як силою так і підконтрольними судовими рішеннями, так і діями. Це і протести по ходу переговорів і дії українських силовиків щодо незалежного Національного Банку. І все це дозволив робити президент», - каже Фурса.


В результаті, місія їде. В результаті, рейтингове агентство Moody's не підвищує рейтинг України, як всі очікували, залишаючи його на дуже низькому рівні. І це результат провалу переговорів. В результаті, ринки отримали сигнал. Програми МВФ в цьому році не буде. Програма МВФ в принципі під загрозою. І ринки бачать, що Зеленський не готовий на конфлікт з Коломойським, навіть коли під загрозою опиняється макроекономічна стабільність України.


«В Україні зараз зростання економіки. Сильна гривня в результаті припливу інвестицій. Вартість українського боргу знижується. Картина позитивна. Але все це базується на впевненості інвесторів у тому, що Україна знаходиться у співпраці з МВФ. Тому Україні довіряють і дають гроші. Заберіть цеглинку МВФ і вся конструкція завалиться. А вже з березня Україна має погашати великі зовнішні борги. При наявності програми МВФ не важко вийти на ринки, залучити необхідні ресурси і рефінансувати борг. Без програми МВФ доведеться зносити золоті зуби на Майдан. Правда, як показує практика, українці схильні швидше нести туди шини», - говорить Фурса.


Він наголошує, Зеленський повинен прийняти рішення. Що йому важливіше. Мир з Коломойським або економічне майбутнє України. Що важливіше, підтримка 1 + 1 для його рейтингу або підтримка нашими західними партнерами економіки України.


«Рано чи пізно йому треба буде прийняти рішення. І воно очевидно. І набагато простіше його прийняти зараз, коли позиції сильні, рейтинг і гривня високі. МВФ готовий до співпраці. Але не готовий підтримувати країну, в якій править бал олігарх. І поки президент дозволяє йому правити, місія так і залишаться нездійснена», - говорить Фурса.

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу