КИЕВ
15:22
Брюссель
14:22
Москва
16:22
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



У Нафтогаза не вийде допомогти своїй «дочці» уникнути зупинки ГТС

24 июня, 12:11  Экономическая  Украина
Газотранспортна система України

У Нафтогазі повідомили, що не можуть допомогти Укртрансгазу із закупівлею газу для технічних потреб роботи газотранспортної системи.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Нафтогазу.


 

 

 

«Нафтогаз підтримував Укртрансгаз доти, доки це було можливим. Ми є найбільшим кредитором Укртрансгазу. Однак більше такої можливості немає. Ми маємо накопичувати газ у підземних сховищах і самі маємо дефіцит обігових коштів», - повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв.


За даними Нафтогазу, причиною критичної ситуації в Укртрансгазі є занижені тарифи, які компанії встановив регулятор - НКРЕКП. Через низький тариф на транзит газу в Укртрансгазі не вистачає доходів на закупівлю газу для власних потреб, зокрема для забезпечення роботи ГТС, якою російський газ постачають до Європи.


«Уже півроку ми говоримо про те, що Укртрансгаз може стати банкрутом через штучно занижені тарифи та несанкціонований відбір газу. На жаль, відповідальні органи обрали стратегію ігнорування поганих новин», - додав Коболєв.


Раніше в Укртрансгазі попереджали, що робота ГТС може зупинитися 24 червня. Зокрема, там провалили всі тендери на купівлю газу для власних технічних потреб через накопичену заборгованість. У Державній службі ж надзвичайних ситуацій попередили, що зупинка ГТС може призвести до виникнення надзвичайної ситуації державного масштабу.


Нагадаємо, що Укртрансгаз - дочірня компанія Нафтогазу, яка відповідає за роботу газотранспортної системи України.


10 червня повідомлялось, що Україна закачала до підземних сховищ близько 12 мільярдів кубометрів газу для власних потреб. Цей газ необхідний для того, аби без проблем пройти опалювальний сезон.


Нагадаємо, що напередодні, під час засідання Ради національної безпеки та оборони, президент України Володимир Зеленський закликав Нафтогаз почати підготовку до опалювального сезону, збільшивши обсяги закачування та видобутку газу.


Раніше Нафтогаз повідомляв, що для підготовки до опалювального сезону Україні необхідно закачати газ до підземних сховищ, на що потрібно 1 мільярд доларів. Станом на травень 2019 року українські підземні сховища газу заповнені на 10,5 мільярда кубометрів.

 

 

Джерело: Громадське

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook

Читайте также









Обзор сети

Разместить рекламу