КИЕВ
10:21
Брюссель
09:21
Москва
11:21
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Глобальна економіка потребує нових форматів світової безпеки - Скоцик

07 сентября, 17:41  Экономическая  Украина

Країни, що розвиваються, дають «нове дихання» світовій економіці, створюють нові можливості та діляться зі всім світом ресурсами, зокрема, інтелектуальними. Для їхнього стабільного розвитку потрібна передусім безпека, а вона потребує пошуку нових форматів.

 

Про це у своєму виступі на XXVII економічному форумі в польському місті Криниці сказав лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

«Світ швидко розвивається. Якщо в 1947 році на земній кулі було лише 67 країн, то зараз більше двохсот. Значна частка цих країн належить до таких, що розвиваються. Хто вони для розвинутих економік - вороги чи партнери?! Вони - безумовно, партнери. Так, вони борються за своє місце в світі, складаючи конкуренцію розвиненим економікам, але водночас вони дають «нове дихання», - зазначив Віталій Скоцик.

 

Політик навів як приклад, що сьогодні важко уявити сучасну економіку світу без Китаю, як і економіку Європи без Польщі.

 

«У 1991 році весь обсяг інвестицій із економік, що розвиваються, складав 12 млрд доларів. Зараз «внесок» тільки тих п'яти країн, з економікою, що розвивається, що входять у двадцятку найбільших країн-інвесторів, перевищує чверть трильйона доларів», - говорить Віталій Скоцик.

 

Він відзначив, що хоч економіку України поки що не можна віднести до розвинених, вона робить значний внесок у розвиток світової економіки.

 

«Україна - не тільки друга країна у світі за обсягами експорту зернових, яка робить великий внесок у світову продовольчу безпеку. Україна - і донор інтелектуальних ресурсів. Саме українські програмісти, які працюють по всьому світу у найбільших світових IT-компаніях, створюють 25% від загальносвітового обсягу програмної продукції. Чи потрібно це світу? Звичайно», - говорить Віталій Скоцик.

 

Політик наголошує, що головне для сталого розвитку економік, що розвиваються - безпека.

 

«Лише в Європі зараз шість військових конфліктів. Вочевидь, для створення гарантій безпеки потрібен пошук нових форматів, які ефективно відповідали б на сучасні виклики. Робити це потрібно як в рамках існуючих міжнародних інституцій, які, вочевидь, потребують трансформації, так і створюючи нові, такі як - безпековий пояс в Європі «від моря до моря» та ініціатива «Тримор'я»», - зазначив політик.

 

Нагадаємо, XXVII економічний форум у Криниці проходив у Польщі 5-7 вересня. Щороку на форум з'їжджається економічна та політична еліта Центрально-Східної Європи. Цьогоріч гостями форуму стали президенти Польщі Анджей Дуда, Македонії - Ґеорґе Іванов, Грузії - Георгій Маргвелашвілі. Україну представляли лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, спікер парламенту Андрій Парубій та екс-президент України Віктор Ющенко. У форумі взяли участь близько 4 тисяч гостей з різних країн. 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу