КИЕВ
20:47
Брюссель
19:47
Москва
21:47
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Самоврядування і самозайнятість здатні зберегти село і врятувати економіку - Скоцик

21 апреля, 10:33  Экономическая  Украина

Земельну реформу потрібно проводити паралельно з адміністративно-територіальною та податковою. У їх основі має лежати розвиток сільських територій та створення нових підприємств, які зроблять громади самодостатніми. Але без змін у податковій системі діловий клімат в Україні не зміниш.

 

Про це розповів під час зустрічі з жителями Кам'янсько-Дніпровської міської та Водянської сільської об'єднаних територіальних громад лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

«Український народ давно довів, що на нашій землі не може бути кращої форми управління, ніж самоврядування. Але для справжньої децентралізації потрібні інструменти. Громада має розпоряджатись всіма ресурсами, які є на її території. Але основний - землю - у неї забрали! Законопроект про передачу земель за межами населених пунктів місцевим громадам уже півтора року припадає пилом у Верховній Раді», - говорить Віталій Скоцик.

 

За його словами, 70% зібраних на території громади податків повинні залишатися в громаді. Місцеві керівники мають обиратись людьми, включаючи керівників поліції та судів. Для розвитку підприємництва потрібно створити стимулюючі умови.

 

 

«Подивіться на навколишні села. У кожному дворі - теплиці. Люди в домашніх умовах вирощують стільки ж овочів, як на промисловому рівні при Радянському Союзі. Вони впровадили передові технології. І розумна влада мала б створювати таким людям умови для розвитку. Самозайнятість - один із шляхів для збереження українського села», - каже Віталій Скоцик.

 

Політик відзначив, що, створивши умови для розвитку самозайнятості можна було б отримати додаткові надходження в місцеві бюджети.

 

«Якщо цих людей просто почне тиснути податкова - вони нічого платити не будуть. Податкова система має бути стимулюючою. Як, наприклад, робили в США. Якщо ти - платник податків, маєш доступ до дешевих кредитів, до медичного страхування та іншого. Платити податки має бути вигідно», - каже Віталій Скоцик.

 

Громади слід навчати ефективно використовувати свої ресурси, вважає гендиректор акціонерного товариства «Племзавод Степной» Анатолій Волков. Його підприємство - бюджетоутворююче в районі, і займається всім циклом - від вирощування зернових і розведення худоби до виробництва готової продукції.

 

На його думку, децентралізація в Україні звелася до того, що людей просто покинули сам на сам із морем проблем.

 

«Людей треба навчати, і я вважаю, що саме на базі успішних підприємств треба створювати навчальні центри», - говорить Анатолій Волков.

 

Для розвитку свого підприємства він свого часу вивчав досвід європейських фермерів.

 

«Коли починали в 90-роках, ми їздили по всьому світу і вивчали досвід. Подивіться, приміром, на Данію. У них чотири м'ясокомбінати, і забій свиней на душу населення складає 7,5 голів, а у нас - 0,7. Вони починали з того, що церква 130 років тому об'єднала всі комбінати в кооператив, де кожен фермер, незалежно від того, скільки у нього свиней, має свій голос. Ціни раз на тиждень встановлюють самі фермери, і у них парламентарі їздять на велосипедах, це просто найняті менеджери», - говорить Анатолій Волков.

 

Сільське господарство і створення на його базі переробки - це сьогодні єдиний ресурс, здатний перезапустити економіку України, говорить голова Запорізької обласної організації Аграрної партії Олег Ніколенко.

 

 

«Ми дожились до того, що уже навіть нормальних шкарпеток і калош в країні не виробляємо. Легку промисловість, як і всю іншу, знищено. Єдине, що залишилось - земля. І сьогодні ми мусимо її зберегти. Тоді на її основі зможемо відродити всі інші галузі. Головне, щоб усі ми зрозуміли: ніхто за нас наших проблем не вирішить. Маємо об'єднатися, привести у владу господарів, починаючи з громад, і відновлювати країну. Інакше всі ті, хто зараз у владі й опозиції, просто знищать нашу державу», - говорить Олег Ніколенко.

 

Нагадаємо, 19 квітня в Запорізькій області стартував Всеукраїнський збір підписів проти впровадження «дикого» ринку землі «Не дамо вкрасти землю!». Першим свій підпис поставив голова Аграрної партії Віталій Скоцик, який перебуває в області з робочим візитом. 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу