КИЕВ
03:48
Брюссель
02:48
Москва
04:48
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



За рахунок аграріїв уряд хоче закрити діри в бюджеті, — Віталій Скоцик

11 декабря, 11:19  Экономическая  Украина

Українську систему оподаткування аграрної галузі не можна назвати пільговою, якщо порівнювати її з оподаткуванням аграрного виробництва, яка сьогодні є у північноамериканського чи західноєвропейського фермера.

Про це в ефірі Громадського радіо розповів лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик.

«В Німеччині, наприклад, держава даючи фермеру в 20 разів вищу підтримку називає її навіть не дотацією, а винагородою за те, що він годує націю і є осередком національних культурних цінностей. В Україні ж такого і близько немає. Навіть та система спеціального режиму ПДВ і фіксованого сільськогосподарського податку, яку було розроблено в 1998 році дала змогу галузі розвиватися і досягати лідерських позицій. За останні 15 років аграрії України стали другим експортером зерна у світі.  Однак, в минулому році уряд відібрав у нас фіксований сільськогосподарський податок, і зараз намагається забрати ще й спецрежим ПДВ. Це загубить галузь, галузь, яка годує кожного українця. Допустити цього неможна ні за яких умов, саме тому аграрії вимушені виходити на страйки», - говорить політик.

Нагадаємо, Українські аграрії вчора вранці вийшли на загальний всеукраїнський страйк. Таким чином працівники аграрної галузі протестують проти скасування податкових пільг та зміни податкової бази. За словами Віталі Скоцика, у аграріїв дві вимоги: "Перша: залишити спеціальний режим ПДВ для аграрних виробників. І друга: залишити ту систему оподаткування, яка працювала протягом 2015 року.

І це не пільгова система, це система, яка була розроблена ще в 1998 році. Вона не є пільговою, якщо її порівняти з системою оподаткування аграрного виробництва, яка сьогодні є у північноамериканського чи  захПояснюючи що ж саме сформувало 

Скоцик наголосив, що йдеться саме про ту систему оподаткування, яка була розроблена в Україні у 1998 році під впливом певних факторів. Пояснюючи, які ж це фактори, лідер Арграрної партії уточнив: 

По-перше, це спеціальний режим ПДВ. Аграрій сьогодні, коли він продає, скажімо, молоко або будь-що інше, 20% ПДВ залишає на спеціальному рахунку. Він може використовувати ці кошти виключно як оборотні для придбання всього того, що потрібно йому для аграрного виробництва, але ні в якому іншому напрямку.

Тобто в країні, в якій фактично не було дотацій, пільг, фінансового інструменту, який би давав можливість мати кредит на 30 років під 1, 5%, як у північноамериканського фермера, ці 20 % оборотного податку давали аграріям можливість розвиватися".

За останні 15 років аграрії України стали другим експортером зерна у світі . За останні 5 років наростили вдвічі виробництво зерна. 

" І от у минулому році уряд перед самим Новим роком оголошує про те, що спрощеної системи оподаткування, власне фіксованого сільськогосподарського податку, не буде, аграрії переходять у спрощену систему оподаткування, 4-у групу, аграрії втрачають 20 млрд грн оборотних коштів. Тоді нам вдалося відбити цей режим ПДВ. Зараз уряд хоче забрати обидва інструменти, які були у аграрного виробництва з 1998 року". - Пояснює Віталій Скоцик. 

Якщо уряд відмінить спрощену систему оподаткування для аграріїв, це не створить ніяких умов для розвитку аграрного бізнесу. "Є 20% з продажу сільськогосподарської продукції, яка виробляється фермером, і які є у розпорядженні фермера. А сьогодні держава каже: мені треба латати дірки у грошових потоках державного бюджету, ми забираємо у тебе 20% для того, щоб латати свої дірки.

А фермер каже: чекайте, якщо кредит я не можу взяти у банку більше 30%, ви у мене ще забираєте 20% оборотних коштів, як я маю далі жити і працювати?" - Наголошує Скоцик. 

Водночас аграрії кажуть, якщо влада не почує їх, страйки по всій Україні стануть ще більш масовими. 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу