КИЕВ
19:12
Брюссель
18:12
Москва
20:12
Среда, 24 апреля 2024

Новости



Аби пережити потрясіння від пандемії та економічної кризи потрібна співпраця центру і регіонів, - Фурсенко

13 января, 11:00  Политическая  Украина

 

Без налагодження ефективної комунікації між центральною владою і місцевим самоврядуванням соціально-економічна ситуація в країні погіршуватиметься. Перед Україною стоять серйозні виклики, починаючи від глобальної пандемії та спровокованої нею економічної кризи і закінчуючи необхідністю владнати усі проблеми, які виникають при переході до життя в новому адміністративно-територіальному устрої.

Від того чи зможуть політики забути образи і вгамувати амбіції, знайти спільний шлях до компромісу залежить як зможе країна пережити потрясіння. Про це написав у своєму блозі перший заступник керівника  виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад, член політради партії «Пропозиція»  Іван Фурсенко. 

 

Іван Фурсенко, партія Пропозиція, криза, пандемія, центральна влада, місцеве самоврядування, місцеві вибори, конфлікт, центр, регіони

 

«Катастрофою може обернутись запровадження пільг на земельний податок для Укрзалізниці – понад 200 громад стануть дотаційними автоматично, хоча на сьогодні вони самодостатні. У бюджеті на 2021 рік взагалі не заклали інфраструктурної субвенції для розвитку громад. А у нас понад 400 новостворених  ОТГ були об’єднані примусово. Там елементарно треба збудувати ЦНАПи, треба приміщення для збільшеного штату виконавчого комітету, адже у них додались функції», - говорить Іван Фурсенко.

 

Він підкреслив, що без комунікації неможливо вирішити ці та інші проблемні  питання.

 

«З громадами, в яких живе менше 50 тисяч людей, сьогодні взагалі не спілкується ніхто. Та і з більшими містами особливого діалогу немає. Навіть у День місцевого самоврядування, коли традиційно останні 15 років проходили наради і на них  можна було поставити запитання щодо проблемних питань і уряд у всьому складі сидів і відповідав, у цьому році була лише імітація. Прем’єр-міністр виступив 5 хвилин і, пославшись на більш важливі справи, пішов. Так само просто виголосив промову профільний міністр, а керівники департаментів банально не компетентні відповідати на ті питання, які звучали», - каже Іван Фурсенко.

 

За його словами, є лише 2 сценарії розвитку подальших подій -  співпраця або протистояння.

 

«Зараз я бачу небезпечні тенденції, коли депутати від «слуг» на ефірах закидають тези, мовляв – ви обрали собі мерів, от з них і питайте. Питайте за все – за дороги, освіту і медицину. Але вони забувають сказати, що зарплати лікарям і вчителям платить держава, це її функція. Як і забувають сказати, що центральна влада системно забирає кошти  у місцевого самоврядування і  місцеві бюджети стають щороку меншими», - говорить експерт.

 

Він наголосив, такі заяви ведуть лише до нагнітання стосунків, але це шлях в нікуди і висловив сподівання, що все ж таки центральна влада піде шляхом співпраці.

 

«Хотілося б вірити, що президент, коли  озвучив намір реанімувати  Раду регіонального розвитку, говорив щиро. І що працювати вона буде не так як в минулому році, коли головними дійовими на заході були голови ОДА, а обрані людьми міські очільники сиділи на стільчиках, які доставили в останній момент, як і єдиний сільський голова, якого туди запросили. Побачимо, чи дійсно президент хоче налагодити діалог, чи це так і залишиться декларацією і постом у Фейсбуці», - говорить Іван Фурсенко.

 

 

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу