КИЕВ
11:40
Брюссель
10:40
Москва
12:40
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Президент пропонує через зміни до Конституції скоротити чисельність народних депутатів із 450 до 300 через скорочення населення України, - Дмитро Разумков

04 сентября, 13:40  Политическая  Украина

Верховна Рада включила до порядку денного другої сесії та направила на висновок до Конституційного Суду проект Закону «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)»


 

Верховна Рада України на вечірньому пленарному засіданні 3 вересня включила до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направила до Конституційного Суду для одержання висновку щодо його конституційності президентський проект Закону «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)» (№ 1017). За таке рішення проголосували 248 народних депутатів.


Законопроектом пропонується: зменшити склад народних депутатів України із 450 до трьохсот, запровадити такий виборчий ценз, як володіння державною мовою, а також в статті 77 Конституції України закріпити пропорційну виборчу систему на парламентських виборах. 


Представник Президента України у Конституційному Суді Федір Веніславський з парламентської трибуни зауважив, що необхідність скорочення кількісного складу народних депутатів України обумовлена кількома важливими чинниками. По-перше, згідно з опитуваннями громадян, 90 або й більше відсотків вважають, що народних депутатів нині забагато, і їх чисельність потрібно скоротити. По-друге, коли в 1996 році у Конституції було закріплено норму про кількісний склад Верховної Ради, населення України складало 52 мільйони. А на сьогодні за самими оптимістичними даними чисельність народу України суттєво скоротилася.

 

«Тому відповідне пропорційне представництво по відношенню до кількості громадян України, які уповноважують певного народного депутата на представництво їх інтересів, також має бути скорочено», - пояснив В. Веніславський.


Коментуючи законодавчу ініціативу про скорочення чисельності народних депутатів України із 450 до 300, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на брифінгу відзначив, що це відповідатиме кількості населення України.


"На сьогоднішній момент орієнтовна кількість громадян, які живуть в Україні, десь 30-34 млн. Оскільки це буде відповідати саме 300 народним депутатам", - зауважив на брифінгу Дмитро Разумков. При цьому він запевнив, що зниження кількості народних депутатів жодним чином не вплине на якість роботи парламенту.

 

 


 

 

 

Джерело:Голос України

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу