КИЕВ
11:36
Брюссель
10:36
Москва
12:36
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Яку угоду Трамп і Волкер пропонують Зеленському?

26 июля, 13:10  Политическая  Украина

Зростання частоти і рівня дипломатичних контактів між Україною та США після парламентських виборів свідчить про те, що у Вашингтоні побоюються "прикрих несподіванок" під час формування уряду.


 

 

 

 

Двосторонні контакти між Україною та США, які в період від початку президентства Володимира Зеленського помітно ослабли, впродовж останніх двох діб наростили дивовижну активність.


Вчора Зеленський вдруге поспілкувався телефоном з президентом США Дональдом Трампом - і в ході розмови доволі розпливчасті прогнози про візит нового українського очільника до Вашингтона набули далеко чіткіших рис, хоча до конкретної дати наразі не дійшло. Звичайно, заступник глави офісу президента Вадим Пристайко повідомляв, що візит Зеленського до США мав би відбутися до його поїздки у Варшаву, запланованого на 1 вересня - але ставитись до цих заяв надто серйозно поки немає підстав.


Трамп, який привітав Україну з успішним проведенням вільних і демократичних парламентських виборів, а Зеленського - з упевненою перемогою партії "Слуга Народу", вкотре нагадав, що очікує від нової української влади швидкого покращення іміджу України й "завершення розслідування корупційних справ, які стримували взаємодію між Україною та США".


Чи справді президент США прозоро натякав українському колезі на справу Burisma Holdings Миколи Злочевського, в правлінні якої був задіяний син політичного суперника Трампа на наступних виборах, Гантер Байдена, чи ні - сказати напевно, неможливо. Але виключати таку можливість було б нерозумно.


А тим часом, поки тривали контакти на найвищому рівні, спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів з питань України Курт Волкер активно працював в Києві. Учора він мав довгі й змістовні розмови з Юлією Тимошенко та членом команди президента Володимира Зеленського Айварасом Абромавичусом. Об'єднує цих двох дуже різних людей, Тимошенко та Абромавичуса загалом, тільки одне. Їх обох (поряд із виконавчим директором МВФ від України Владиславом Рашкованом та керівником адміністрації президента Андрієм Богданом) розглядають як ймовірних кандидатів на посаду прем'єр-міністра України. 


Звичайно, "багато одночасних подій" іще не значить "багато пов'язаних між собою подій". Але стрімка активізація дипломатичних контактів між Києвом та Вашингтоном в акурат після парламентських виборів дозволяє з достатньо високою долею ймовірності припустити, що питання формування нового українського уряду таки хвилює Вашингтон.


І якщо про преференції США у цьому питанні Depo.ua  вже писав, то тепер ми спостерігаємо за першим етапом переговорів.


Наразі Дональд Трамп з подачі Держдепу США озвучує преференції американської сторони, а також невеликі, але приємні бонуси для Зеленського які той отримає, якщо дослухається. Серед цих бонусів явно значаться скорі й ефектні відвідини США - з належним апломбом і зустрічами на найвищому рівні. А також наразі невідома широкій публіці фінансово-економічна та військова підтримка України. Додатковим стимулом для Києва може стати обіцянка президентського офісу дієво пролобіювати прийняття закону про санкції щодо компаній та осіб, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2", який розглянуть у Конгресі наступного тижня.


При тому факт зустрічей Курта Волкера з Юлією Тимошенко (яка є абсолютно неприйнятним для США кандидатом) і з Айварасом Абромавичусом (який, навпаки, розглядався у Вашингтоні як кандидат бажаний), скоріше за все, може означати, що їм обом також пропонуються якісь альтернативи в обмін на відмову від прем'єрських амбіцій. І за таких умов логічно припустити, що підтримку Вашингтона отримує саме Рашкован.


Якими будуть результати цих переговорів, ми довідаємось впродовж тижня-двох. Але відновлення діалогу між Києвом та Вашингтоном - хай навіть нелегкого і подекуди неоднозначного - загалом, не може не тішити.

 

 

 

Версия для печати

Читайте также









Обзор сети

Разместить рекламу