КИЕВ
08:38
Брюссель
07:38
Москва
09:38
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Навіть у разі сумного для України розвитку подій санкції щодо РФ у ПАРЄ може бути відновлено

12 июня, 12:26  Политическая  Украина
ПАРЄ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що ПАРЄ може застосовувати до російських парламентаріїв санкції навіть у разі повернення їхньої делегації в асамблею.


"Навіть ухваливши у нинішньому вигляді резолюцію про власну капітуляцію перед РФ, ПАРЄ все одно збереже можливість застосувати до російських депутатів деякі обмежувальні заходи", - йдеться в статті Клімкіна для інтернет-видання "Європейська правда", оприлюдненій у середу.


Він пояснив, що, зокрема, російських депутатів можуть позбавити права вносити проекти резолюцій і рекомендацій, вносити письмові декларації, бути доповідачем, ініціювати термінові й поточні дебати, а також представляти ПАРЄ в інших органах РЄ і на інших міжнародних заходах.


"Навіть за сумного для нас розвитку подій санкції щодо Росії в асамблеї можуть бути відновлені", - упевнений міністр.


Він також розповів, що в разі повернення російської делегації в ПАРЄ без виконання Москвою жодних поступок українські підходи до участі в Раді Європи стануть більш прагматичними.

 

"Ми не робитимемо формальних ввічливих жестів у бік інституції, що дискредитувала себе. Україна працюватиме над подоланням існуючих викликів - проте не буде підтримувати кроки, які не мають нічого спільного із захистом прав людини, а лише слугують прикриттям політичних інтересів", - зазначив глава МЗС.


Клімкін назвав процеси, що відбуваються в ПАРЄ, "занепадом" Ради Європи.


"Мені сумно спостерігати за цим падінням поважної організації. Вона уособлювала велику Європу, що не обмежується кордонами ЄС. Але, схоже, цінності та принципи, які так красиво РЄ захищала і закликала захищати нас, втрачають свій сенс, коли треба захистити Росію від відповідальності за злочини, які вона ж вчинила", - додав міністр.


При цьому він висловив упевненість, що "успішне відпрацювання цього російського трюку в Раді Європи відкриє можливості для його апробації на інших міжнародних майданчиках, наприклад Мінському".


"І саме це я мав на увазі, коли казав, що наші міжнародні партнери, у разі повернення РФ до ПАРЄ, нестимуть частку відповідальності за деградацію "Мінська", - пояснив глава української дипломатії.


Як повідомлялося, раніше в регламентному комітеті ПАРЄ запропонували заборонити позбавляти депутатів права голосу і деяких інших прав під час перегляду повноважень їхньої делегації.


"Ухвалений проект резолюції передбачає внесення доповнень до правил роботи, щоб пояснити, що в разі запиту на перегляд повноважень (делегації - ІФ) не можна тимчасово або на постійній основі відкликати право голосу, право бути представленим (у ПАРЄ - ІФ) і право висловлюватися на засіданнях", - йдеться в комюніке на сайті ПАРЄ.


Схвалений проект резолюції, як очікується, буде розглянуто 24 червня на пленарній сесії асамблеї.

 

 

Джерело: Інтерфакс-Україна

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook

Читайте также









Обзор сети

Разместить рекламу