КИЕВ
11:35
Брюссель
10:35
Москва
12:35
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Верховна Рада визначила дату інавгурації Президента

16 мая, 11:22  Политическая  Украина

 

Народні депутати визначили дату інавгурації новообраного Президента України Володимира Зеленського - 20 травня.

 

Під час ранкового засідання ВРУ, яке транслює телеканал ZIK, парламентарі розглянули сім проектів постанов про складання присяги перед народом України новообраним Президентом.

 

Розгляд постанов відбувся за скороченою процедурою. Спочатку голова ВРУ Андрій Парубій надав слово кожному із авторів постанов. Так, нардеп Тетерук заявив, що відкликає свій проект постанови, яким пропонувалося провести інавгурацію 28 травня, погодившись, що 20 травня - цілком прийнятна дата.

 

Не обійшлося без несподіваних «подарунків». Нардеп Віталій Купрій, виступаючи з трибуни ВРУ, розкритикував керівництво ВРУ за затягування із визначенням дати інавгурації та залишив на трибуні зашморг.

 

Народний депутат, Герой України Юрій Шухевич із трибуни ВР заявив, що «декому не терпиться» провести інавгурацію. Він звернув увагу на те, що 19 травня Україна вшановує День пам'яті жертв політичних репресій, цього дня буде приспущений національний прапор. Юрій Шухевич заявив, що це буде знущання над пам'яттю закатованих.

 

Під час голосування проект постанови № 10270 авторства нардепа Міщенка, який передбачає визначити датою інавгурації 19 травня, підтримали 207 депутатів. Проект постанови № 10271 авторства нардепа Балоги (19 травня) - 158 обранців. А ось за проект постанови № 10272 авторства нардепа Купрія (20 травня) проголосували 315 парламентарів.

 

Голова ВРУ Андрій Парубій оголосив, що решту постанов він на розгляд не ставитиме, та поінформував парламентарів, що урочисте засідання ВРУ, присвячене складанню присяги українському народові новообраним Президентом України Володимиром Зеленським 20 травня о 10-й годині ранку.

 

Нагадаємо, 15 травня Регламентний комітет визнав сім зареєстрованих депутатами проектів постанов такими, що не суперечать законодавству, та запропонував Раді шляхом голосування визначитися щодо їх прийняття чи відхилення. У проектах постанов пропонується кілька варіантів дати інавгурації - 17, 19, 20, 26 і 28 травня.

 

Нагадаємо, 10 травня новообраний Президент України Володимир Зеленський закликав депутатів визначити дату інавгурації на 19 травня на найближчому засіданні ВРУ.

 

Володимир Зеленський написав листа на ім'я голови ВРУ Андрія Парубія щодо призначення дати інавгурації. У листі йдеться про те, що «в умовах зовнішньої агресії для нашої країни надзвичайно важливо уникнути «вакууму влади» та запропоновано провести урочисте засідання 19 травня.

 

Проте на думку низки політичних та громадських діячів, зокрема, керівника Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, дата інавгурації 19 травня вкрай невдала, бо припадає на День пам'яті жертв політичних репресій.

 

Джерело: ZIK

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу