КИЕВ
12:53
Брюссель
11:53
Москва
13:53
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



У Зеленського говорять , що 2 млрд дол. Коломойському можна повернути взаємозаліком

15 мая, 14:02  Политическая  Украина

Унаслідок взаємозаліку компанії Коломойського можуть залишитися винними "ПриватБанку" близько 10 млрд грн.


Претензії Ігоря Коломойського на 2 млрд дол. до Національного банку і Кабінету міністрів у справі про націоналізацію "ПриватБанку" реально задовольнити шляхом взаємозаліку, заявила експерт з банківської діяльності команди Володимира Зеленського Вікторія Страхова в програмі "Он воно як" (спільний проект bihus.info і "24 каналу").

 

Вона вважає, що розмір бажаної компенсації в 2 млрд дол., яку вимагає Коломойський, може бути сумою двох показників: капіталу банку на момент націоналізації і зобов'язань банку перед пов'язаними особами на 29,4 млрд грн (близько 1,1 млрд дол.), примусово конвертованих за процедурою bail-in (примусова конвертація вкладів та інших вимог кредиторів третьої черги в субординовані позики або статутний капітал банку для покриття нестачі в його власному капіталі).

 

"На мою думку, це капітал банку, який там був, це 21 млрд грн. За поточним курсом - це трохи менше одного мільярда доларів. І друге питання - той bail-in, який стався, кошти вкладників, які було списано. 29 млрд грн фактично було списано. Певна частина з цієї суми може бути", - зазначила Страхова.


При цьому вона нагадала, що під час націоналізації Коломойський визнавав факт видачі кредитів на суму близько 60 млрд грн пов'язаним з ним компаніям.

 

Таким чином, згідно з розрахунками Страхової, в результаті взаємозаліку компанії Коломойського можуть залишитися винними "ПриватБанку" близько 10 млрд грн.

 

"Ми лише говоримо, що він просить два мільярди доларів, але забуваємо, що своїм компаніям він давав певні кредити, і не всі вони погашаються. Щось обслуговується, але здебільшого - ні. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні - зробіть взаємозалік. Можливо, ще Ігор Валерійович трохи буде винен "ПриватБанку", - вважає вона.

 

Цей сценарій, як зазначила Страхова, - поки лише її особиста точка зору.

 

Страхова була проектним менеджером урядової програми реформування фінансового сектору і представляла Кабмін під час процедури націоналізації "ПриватБанку". Після націоналізації працювала корпоративним секретарем "ПриватБанку", а в 2019 році стала експертом в команді Володимира Зеленського.

 

Нагадаємо, Госпсуд Києва оголосив перерву до 4 червня у справі за позовом Коломойського і Triantal Investment про повернення акцій "ПриватБанку".

 

У кінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal Investment, які володіли відповідно 41,6572% і 16,5748% акцій "ПриватБанку", про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року.

 

18 квітня стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів про націоналізацію "ПриватБанку". Таким чином, націоналізація банку була визнана незаконною.

 

У рішенні суду зазначається, що Національний банк України і Кабінет міністрів не надали достатніх доказів неплатоспроможності "ПриватБанку".

 

Потім суд ухвалив ще одне рішення на користь колишніх власників "ПриватБанку" і скасував поруку Коломойського за кредитами "ПриватБанку".

 

Рішення про націоналізацію ПАТ "ПриватБанк" було ухвалено 18 грудня 2017 року. 100% акцій найбільшого банку України перейшли у власність держави.

Джерело: 112 Україна

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу