КИЕВ
10:34
Брюссель
09:34
Москва
11:34
Четверг, 18 апреля 2024

Новости



Дострокові вибори вигідні трьом політичним силам, — Рейтерович

03 мая, 17:10  Политическая  Украина

Можливість дострокових виборів значною мірою залежить від того, чи піде парламент на співпрацю з новобраним Президентом.

 

Наразі їх проведення вигідне трьом політичним силам - «Слузі народу», БПП і «Опозиційній платформі - За життя».

 


Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.


«Зараз активно просувається теза, що за такого великого кредиту довіри, який отримав Президент, йому потрібно не втрачати час і проводити дострокові вибори. Однак у цьому для нього є і ризики. Думаю, зараз його команда аналізує різні варіанти, і все ж вона буде дивитися на те, як складатиметься співпраця із цим складом парламенту», - говорить експерт.


За словами політолога, є три сценарії, як можуть будуватися відносини між Президентом і парламентом.


«Перший - конструктивний, коли парламент повністю підтримає всі призначення на посади, які зробить Президент, і голосуватиме за рішення, які він ініціюватиме. Другий - повне протистояння, коли блокуватимуться всі рішення. І третій - «ні мир, ні війна», коли якісь рішення підтримуватимуться, якісь - ні, і всі спокійно готуватимуться до виборів. І взагалі, зараз парламент може сам, без ініціативи Президента, проголосувати за всі актуальні питання - зняття недоторканності, імпічмент тощо, але в корисній для себе редакції», - каже Ігор Рейтерович.


На його думку, дострокові вибори вигідні трьом партіям. Перша - це «Слуга народу».


«У Зеленського рейтинг іще, звісно, високий. Хоча розраховувати на такий же вражаючий успіх йому не доводиться. По-перше, хто буде в списку «Слуги народу»? Хтось зараз може назвати імена цих людей, окрім одного? А парламентські вибори відрізняються від президентських, люди все ж таки звертають увагу на список, і тут навряд чи можливе повторення голосування за віртуальну політику», - стверджує політолог.


Також, за його словами, високі шанси провести потужну партію в парламент є і в Петра Порошенка. Його організаційні структури на місцях гарно спрацювали на цих виборах.


«А ще його електорат залишається мобілізований. І якщо вибори будуть скоро, для нього це може стати плюсом», - зазначає експерт.


І третя політсила, якій можуть бути вигідні парламентські вибори - це «Опозиційна платформа - За життя».


«У Бойка залишається рейтинг, і він стабільно тримається», - каже Ігор Рейтерович.


Раніше політолог уже говорив, що на президентських виборах відсутність ідеології допомогла Зеленському здобути голоси, але на парламентських виборах більше шансів матимуть ті, у кого є зрозумілі позиції по ключових питаннях і розгалужені партійні мережі.


Нагадаємо, чергові вибори народних депутатів Верховної Ради 9-го скликання призначені на 27 жовтня 2019 року.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу