КИЕВ
14:06
Брюссель
13:06
Москва
15:06
Вторник, 23 апреля 2024

Новости



Перемоги і провали правління Порошенка

23 апреля, 11:15  Политическая  Украина

Незважаючи на те що офіційні результати президентських виборів ще не оголосили, Петро Порошенко вже визнав свою поразку.

 

 

EtCetera згадає, що було зроблено і чого не зроблено за п'ять років його президентства.

 

Ми вибирали ті сфери, на які поширюються повноваження Президента, залишивши за дужками економічну, соціальну і гуманітарну політику, за які відповідає уряд.


ПЕРЕМОГИ


Безвіз. Згідно з Конституцією, Президент відповідає за зовнішню політику країни. Тож отримання Україною безвізового режиму з країнами Європейського Союзу - в значній мірі заслуга Петра Порошенка. Заради справедливості відзначимо, що рух у цьому напрямі почався ще в 2010 році (тоді Київ отримав від європейців «дорожню карту» з досягненню безвіза). Але саме за Порошенка безвіз почав діяти. Безвізовий режим значно спростив для українців процедуру перетину західного кордону, а також мав важливе символічне значення.


Децентралізація. Більше грошей і повноважень місцевим громадам - ??один з пунктів передвиборчої програми Петра Порошенка в 2014 році. Зміни почали впроваджувати практично відразу ж після президентських виборів. Децентралізацію називають однією з найуспішніших реформ в країні. Вона надала громадам додаткові владні повноваження і дозволила розпоряджатися своїми грошима самостійно і без озирання на обласний центр або Київ.


Демократія. Всупереч численним звинуваченням опонентів (і закликам прихильників), Петро Порошенко не пішов на порушення демократичних принципів заради зміцнення власної влади. Навіть введення воєнного стану в кінці 2018 року не супроводжувалося обмеженням прав і свобод громадян. А президентські вибори 2019 року були хоч і «брудними» (в плані політтехнологій), але чесними - про це свідчить їх результат.

 

ПРОВАЛИ


Кадрова політика. Петро Порошенко сформував навколо себе обмежену групу впливових людей, яких підбирав за ознакою особистої лояльності. Деякі з цих людей ставали фігурантами скандалів і корупційних справ (останній великий скандал - у сфері оборонних закупівель). Пропонуючи Юрія Луценка на найважливішу посаду генпрокурора, Президент виходив не з його професійних якостей, а з міркувань політичної доцільності. В СБУ, яка підпорядковується главі держави, так і не були проведені реформи: ця організація залишається закритою, а її діяльність викликає чимало запитань у правозахисників. Нарешті, президентська партія Блок Петра Порошенка створювалася не навколо програми або ідеології, а навколо фігури самого Президента.


Судова реформа. Спроби навести порядок в українських судах тривали всі п'ять років президентства Петра Порошенка. За цей час були прийняті зміни до Конституції і нові закони, створені нові судові органи. Проте, судова гілка влади залишається найбільш корумпованою в країні, суди приймають сумнівні рішення (наприклад, про незаконність націоналізації ПриватБанку), а рівень довіри до судів у суспільстві вкрай низький.


«Жити по-новому». За Президента Порошенка в Україні збереглася стара модель управління державою, заснована на кумівському капіталізмі. Практично єдиним «постраждалим» олігархом став Ігор Коломойський, тоді як більшість його «колег» (наприклад, Рінат Ахметов) тільки збільшили свої статки і вплив. Найбільші українські капіталісти як і раніше ухиляються від податків, а деякі з них (наприклад, Юрій Косюк) - ще й отримують державні дотації. Сам Президент виявився замішаний у кількох скандалах - від відпустки на Мальдівських островах до офшорів у Панамі.

 

50/50


Зовнішня політика. Дипломатичну діяльність називають сильною стороною Петра Порошенка. Але не все так однозначно. З одного боку, Києву справді вдалося заручитися підтримкою США і Євросоюзу, які підтримали Україну в протистоянні з Росією. Санкції, введені проти РФ у 2014 році, регулярно продовжуються і посилюються. З іншого боку, Україна посварилася з сусідніми Польщею та Угорщиною, а також з Ізраїлем, не має ніякої стратегії у відносинах з потужними азійськими країнами на кшталт Китаю та Японії, практично ігнорує перспективний африканський ринок.


Війна. За Президента Порошенка Україні вдалося практично з нуля створити боєздатну армію, здатну стримувати наступ більш сильного противника, а також звільнити дві третини території окупованого Донбасу. У той же час, конфлікт виявився фактично заморожений. Політика Києва по відношенню до Криму і ОРДЛО - більше формальна, ніж реальна.


Томос. Прихильники Петра Порошенка називають одним з найважливіших його досягнень сприяння незалежності української церкви. Для однієї частини суспільства отримання томосу про автокефалію є безперечною перемогою. Інша частина суспільства дивується, чому в світській державі влада приділяє стільки уваги релігійним проблемам.

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу