КИЕВ
11:53
Брюссель
10:53
Москва
12:53
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Серед причин недостачі членів ДВК може бути страх перед тиском правоохоронців – експерт

15 апреля, 12:25  Политическая  Украина

Труднощі з формуванням дільничних виборчих комісій виникли на тлі психологічного тиску на членів ДВК, зокрема, і з боку політично заангажованих правоохоронців. Однак до зриву виборів ця проблема не призведе.


Таку думку висловив політолог, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович, коментуючи інформацію мережі «ОПОРА» про гостру проблему формування ДВК у низці областей України.

 
За його словами, недостача членів дільничних виборчих комісій від штабу Петра Порошенка у Кіровоградській, Закарпатській, Чернігівський, Луганській та інших областях має низку причин.


«По-перше, законодавство достатньо суворе до членів ДВК. Зокрема, член дільничної комісії може не відвідувати її засідання лише «з поважних причин». При чому зайнятість на основній роботі не є такою причиною. Якщо члена комісії немає два або більше разів, його можуть позбавити повноважень та притягнути до кримінальної відповідальності (ч.1 ст.157 Кримінального кодексу) - до 3 років обмеження або позбавлення волі. Таке саме покарання може настати у випадку відсутності члена комісії в день голосування. Тому охочих попрацювати на виборах з кожним роком все менше», - підкреслює політолог.



При цьому винагорода за роботу абсолютно не відповідає тій великій відповідальності, яку несуть члени дільничних виборчкомів, - додає він.



«За роботу в день голосування та в дні встановлення підсумків голосування члени ДВК отримують винагороду в розмірі не більш як 14% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. На сьогодні це 268 гривень 94 копійки. При цьому законодавець обмежив кількість днів, які може відпрацювати кожен член комісії. Їх має бути не більше двох. Отже, винагорода для члена комісії складе максимум 538 гривень. Таким чином, гроші за роботу членів ДВК - вкрай малі, а відповідальність - серйозна. Слід враховувати й психологічний тиск на членів ДВК з боку представників інших кандидатів, спостерігачів тощо», - каже Ігор Рейтерович.



На його думку, законодавча заборона штабам кандидатів доплачувати членам комісій в Україні перетворена в інструмент політичної гри.



«Ми прекрасно розуміємо, що правоохоронні органи України залишаються політизованими. І ці вибори ще раз це підтвердили. У такій ситуації, з огляду на політичну заангажованість МВС, яке має контролювати додаткові виплати членам ДВК, відомство може робити це вибірково. За доплати від одного кандидата будуть переслідувати, а від іншого - закривати очі. Це ще один мотив відмови людей від участі в комісіях», - пояснює політолог.



Водночас, він нагадав, що відсутність кворуму в комісіях не призводить до зриву виборів.



«Законом передбачено, що при нестачі членів ДВК від кандидатів комісія формує склад ДВК за поданням голови відповідної виборчої комісії на підставі пропозицій членів ОВК. Крім того, допомогти вирішити ситуацію можуть волонтери, які на добровільних засадах попрацюють у якості членів комісій. Наприклад, штаб Порошенка вже закликав волонтерів допомогти доформувати комісії у Чернігівській області. Тому нагнітати тему зриву виборів недоречно», - вважає Ігор Рейтерович

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу