КИЕВ
20:17
Брюссель
19:17
Москва
21:17
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Рівень довіри до парламентських партій падає, – політолог

02 ноября, 17:42  Политическая  Украина

Парламентським партіям, які здобули на виборах до ОТГ низький рівень підтримки людей, слід зробити для себе відповідні висновки. Принаймні, задуматись над тим, щоб дещо змінити у своїй структурі й кадровій політиці. Непарламентські партії, які вкотре вийшли в лідери, мають максимально закріпити свій результат.

 

Таку думку висловив політолог Ігор Рейтерович, коментуючи попередні результати місцевих виборів 29 жовтня, згідно з якими в трійку переможців увійшли «Батьківщина», БПП «Солідарність» та «Аграрна партія».

 

«Результати виборів до ОТГ не варто поспішати проектувати на майбутні парламентські перегони. По-перше, вони проводились не на всій території України і вимальовують картину лише по певних регіонах. До того ж, як свідчить вся історія незалежності України, наші громадяни можуть швидко і стрімко змінювати свої політичні симпатії. Крім того, не забуваймо, що йде війна. Однак вже зараз, із певною обережністю, можна говорити про певні тенденції і враховувати результати виборів у своїх майбутніх розрахунках», - зауважив Ігор Рейтерович.

 

Достатньо високий результат на місцевих виборах цього разу продемонстрували непарламентські політичні сили. Так, у лідерах - третє місце посіла Аграрна партія. Непогані результати мають також «Наш край», «За конкретні справи». А той факт, що низка парламентських партій не показала гідних результатів, Ігор Рейтерович пояснив кількома причинами. Перш за все, тим, що рівень довіри до парламентських політсил стрімко падає.

 

«Сьогодні рівень довіри людей до Верховної Ради - жалюгідно низький. І не просто на рівні кількох відсотків, а давним-давно вже в мінусі. Відповідно ті політичні сили, які не зав'язані на вдалих чи невдалих реформах, які не беруть участі в бійках під куполом парламенту, - вони, звичайно, мають кращі стартові позиції, адже приходять з чистою історією», - констатував політолог.

 

Така тенденція не лише в Україні, наголосив Ігор Рейтерович.

 

«Аналізуючи європейський досвід, можна стверджувати, що підтримка великих «старих» партій помітно зменшується. Через свої «габарити» такі партії рано чи пізно піддаються дії залізного закону олігархії, сформульованого ще на початку ХХ століття. Керівна ланка таких політсил постійно намагається відсторонити рядових членів від процесу прийняття рішень. Зрозуміло, громадяни починають шукати нові форми самореалізації - інші партії, громадські рухи та організації тощо», - сказав політолог. 


За словами експерта, ще одна помилка багатьох політичних сил у тому, що вони або взагалі не працювали на рівні ОТГ, або почали активну діяльність там лише напередодні виборів. Тоді як, партії-лідери продемонстрували на місцях системну роботу та мають широку партійну мережу.

 

«Люди це прекрасно бачать і роблять для себе певні висновки. До того ж, у деяких партій немає розуміння, що перемога на парламентських виборах і потрапляння до Верховної Ради - це не та максимальна мета, на яку треба орієнтуватися. Якщо порівнювати з європейськими країнами, то там громадяни більше уваги приділяють саме місцевим виборам. Адже ті проблеми, які хвилюють людей, в першу чергу, вирішуються не у високих владних кабінетах, а саме на місцях», - прокоментував Ігор Рейтерович.

 

Не потрібно забувати, що сьогодні в Україні йде реформа децентралізації. З розширенням повноважень громад, з тим, що гроші поступово йтимуть на місця, вектор уваги поступово буде переходити від центру в регіони, - наголосив політолог.

 

«Зрозуміло, у майбутньому на серйозну підтримку зможуть розраховувати партії, які не лише вдало попрацюють у цих регіонах, які не тільки зможуть запропонувати виборцям ситуативні моменти - відремонтувати дорогу чи збудувати садочок - а ті, хто дасть людям чітку, реальну програму дій на 5-10 і більше років», - підсумував Ігор Рейтерович. 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу