КИЕВ
02:37
Брюссель
01:37
Москва
03:37
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Маніпуляції уряду щодо вимог МВФ у земельному питанні розвінчано – Скоцик

21 июля, 17:58  Политическая  Украина

Масові протести українців проти «дикого» ринку землі допомогли розвінчати маніпуляції уряду щодо впровадження продажу землі як ключової вимоги Міжнародного валютного фонду при наданні чергового траншу.


Таку думку в ефірі телеканалу «112» висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик під час прямого включення з Рівненщини, де він бере участь у жнивах.

 

За його словами, заява представника МВФ Вільяма Мюррея 20 липня про необхідність відтермінувати земельну реформу до кінця року, є реакцією на протести українців та акцію «Не дамо вкрасти землю!», організовану Аграрною партією.

 

«Це свідчить про те, що нам вдалося «збити» маніпуляцію уряду про нібито вимоги МВФ щодо негайного впровадження ринку землі. І наш мітинг під парламентом 7 червня, і робота у Вашингтоні під час мого візиту і зустрічей з американськими політиками дали свій результат. Міжнародний валютний фонд чітко заявив, що такої жорсткої вимоги перед наступним траншем немає», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

Водночас, МВФ вимагає завершити концептуальні реформи, зокрема, і земельну, яка є надзвичайно важливою. Тому Аграрна партія розробила стратегію земельної реформи, розраховану до 2025 року.

 

«Ми чітко виписали три етапи реформи, взявши за основу земельне законодавство Європейського Союзу. Усі країни, що вступали до Євросоюзу, мали 7-8 років на адаптацію свого земельного законодавства до законодавства ЄС. Ми написали законопроект про програму розвитку земельних відносин до 2025 року і разом із трьома мільйонами підписів проти «дикого» ринку землі принесли під парламент. На жаль, ніхто з керівництва Верховної Ради не вийшов, щоб його отримати, але ми знайшли спосіб його передати депутатам», - розповів Віталій Скоцик.

 

Він додав, що на першому етапі реалізації реформи пропонується провести інвентаризацію землі та врегулювати всі технічні питання, створити Державний земельний (іпотечний) банк. На другому слід надати новоствореним громадам, сільським і селищним радам можливість викуповувати землю на своїй території. На третьому етапі громади можуть розпочати продавати землю сільгоспвиробникам, що живуть і працюють на цій землі.

 

Нагадаємо, проект Закону України «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року» містить комплексний план реформи з 16 напрямків. Документ є підсумком роботи експертної групи при Аграрній партії та публічного обговорення її напрацювань на Земельних форумах, що відбулися в усіх регіонах України цього року. Аграрна партія виступає проти продажу землі в нинішніх умовах і добивається завершення земельної реформи, внаслідок якої землю зможуть купити саме ті, хто на ній працює, а не олігархи та власники спекулятивного капіталу.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу