КИЕВ
17:15
Брюссель
16:15
Москва
18:15
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Боротьба з рейдерством – завдання всієї влади, а не лише НАБУ - юрист

14 июля, 15:26  Политическая  Украина

Ірина Петренко, керівник юридичного департаменту Аграрної партії

Ірина Петренко, керівник юридичного департаменту Аграрної партії

Початок розслідування НАБУ зловживань посадовців Мінюсту за підозрами в сприянні рейдерству є реакцією на публічні звернення Аграрної партії з приводу рейдерського свавілля в Україні.


Таку думку висловила керівник юридичного департаменту Центрального апарату Аграрної партії Ірина Петренко.

 

Вона нагадала, що через бездіяльність влади й правоохоронців фермери були змушені об'єднуватися в загони самооборони, створивши громадську спілку «Аграрна самооборона України». Аграрна партія неодноразово заявляла про небезпеку поширення рейдерства, нещодавно надіслала відповідне звернення керівництву держави, в якому підкреслила, що рейдерство здатне паралізувати АПК.

 

«Нам вдалося привернути увагу до того, що у типових рейдерських схемах задіяні три інстанції - так звані «чорні» нотаріуси, державні реєстратори і суди. Нотаріуси завіряють підроблені документи, державний реєстратор вносить їх до реєстру, а суд накладає на підприємство фіктивні борги, щоб стягнути з нього кошти. Перші дві інстанції - нотаріат і державні реєстратори - підпорядковані Мін'юсту. І їхні масові зловживання досі не отримували належної реакції», - підкреслила Ірина Петренко.

 

На її думку, кримінальне провадження Національного антикорупційного бюро проти колишніх службових осіб Мін'юсту повинне стати початком очищення державної системи від елементів, що сприяють поширенню рейдерства.

 

«Боротьба з рейдерством має стати завданням усієї влади та правоохоронної системи, а не лише НАБУ. Попереду - величезна робота, оскільки рейдерські напади набули нечуваних масштабів в останні роки, особливо після заяв влади про швидке відкриття ринку землі. Ми вимагаємо розслідувати всі випадки подібних злочинів», - наголосила Ірина Петренко.

 

Нагадаємо, як стало відомо, НАБУ відкрило кримінальне провадження проти колишніх службових осіб Міністерства юстиції України. Звільнено першого заступника міністра - Павла Мороза, котрий одночасно був головою Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Ця Комісія мала повноваження самостійно скасовувати або вилучати дані про факт реєстрації приватного майна в системі Держреєстру із правом його перереєстрації. Посадовців підозрюють у тому, що вони брали участь у незаконній перереєстрації низки незалежних фермерських підприємств на користь одного з великих агрохолдингів. 

 

В результаті службової перевірки Павла Мороза звільнено, Національне Антикорупційне Бюро веде слідство в рамках відкритого кримінального провадження стосовно незаконних та корупційних дій службовців Міністерства юстиції України.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу