КИЕВ
01:28
Брюссель
00:28
Москва
02:28
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Боротьбу за земельну реформу не можна згортати – Віталій Скоцик

06 июля, 11:27  Политическая  Украина

Попри тактичну перемогу українців в боротьбі проти поспішного ринку землі, згортати цю боротьбу не можна. Земельне питання залишається розмінною монетою для влади, якій більше нічого розмінювати на міжнародні кредити.

 

Про це в своєму блозі пише лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

«Цей тиждень почався з дивної новини: Президент Порошенко, нібито, домовився з головою МВФ про те, що земельне питання на певний час буде знято з порядку денного у перемовинах із фондом щодо виділення Україні чергового траншу. Як і водиться в українському політикумі, ніхто з посадовців не поспішає прояснити ситуацію - підтвердити чи спростувати цю інформацію. МВФ також це не коментує», - пише Віталій Скоцик.

 

Водночас, прем'єр заявляє про те, що черговий транш від МВФ не надійде в Україну раніше осені, бо Верховна Рада не розглянула пенсійну та земельну реформи до початку літніх канікул.

 

«Тобто питання обігу землі залишається на порядку денному, і його прив'язка до кредитної програми МВФ може зберігатися в майбутньому», - припускає Віталій Скоцик.

 

Водночас, він переконаний, що українці здобули проміжну перемогу в боротьбі проти поспішного впровадження ринку землі.

 

«Згідно з Меморандумом, який українська влада підписала з МВФ, закон про обіг землі сільськогосподарського призначення мав бути ухвалений ще у травні цього року, щоб розпочати продаж земельних ділянок з 2018 року. Те, що «протиснути» це питання швидко не вдалося - заслуга усього Українського народу, що консолідовано виступив проти поспішного впровадження ринку землі. В авангарді цього руху була Аграрна партія, котра не лише винесла аргументи щодо небезпеки ринку землі у публічний простір, але й зібрала понад 3 мільйони підписів - документальних свідчень того, що абсолютна більшість українців виступає проти продажу землі в нинішніх умовах. Влада почула нас, хоча з усіх сил затуляла вуха і закривала очі», - вважає політик.

 

На його думку, суспільство повинне й надалі тиснути на владу, вимагаючи системної земельної реформи.

 

«Розслаблятися ще рано. Бо земельне питання залишається розмінною монетою для влади, якій більше нічого розмінювати на міжнародні кредити», - пише автор блогу.

 

Згідно з урядовою Програмою управління держборгом на 2017 рік, сукупні виплати з бюджету нашої країни за державним боргом у поточному році оцінюються у 240,897 млрд грн, 30% із котрих - виплати по зовнішньому боргу. Загалом країна до 2020 року включно має повернути зовнішнім кредиторам більш ніж $20 млрд.

 

«Звідки взятися грошам? Ми бачимо всеохопну кризу і нездатність влади породити стратегію виходу з неї. Податкові «диверсії» проти аграріїв - тому доказ. Тож чи може Україна обійтися без «кредитної» голки, якщо влада відбирає стимули у економіки замість того, щоб створювати їх? Невідворотність нових позик врахована у щойно затвердженій Урядом бюджетній резолюції на 2018-2020 роки», - додає політик.

 

Він звертає увагу на те, що Кабмін планує сумлінно обслуговувати борги, але за умов виконання програми кредитування Міжнародного валютного фонду в повному обсязі.

 

«Справжня перемога настане тоді, коли в Україні буде проведено системні реформи, в тому числі і земельну, але це - не справа кількох місяців. Аграрна партія запропонувала докладну програму розвитку земельних відносин до 2025 року. Її вже можна реалізовувати, а Український народ має продовжувати тиснути на владу, вимагаючи втілити це надважливе завдання», - підсумовує Віталій Скоцик. 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу