КИЕВ
01:20
Брюссель
00:20
Москва
02:20
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Рейдерська трійка: «чорні» нотаріуси, держреєстратори і суди

30 июня, 21:43  Политическая  Украина

Для рейдерських захоплень сільськогосподарських підприємств шахраї застосовують схеми, в яких задіяні так звані «чорні» нотаріуси, державні реєстратори і суди. Нотаріуси завіряють підроблені документи, державний реєстратор вносить ці документи в державний реєстр, а «шліфує» аферу суд, який накладає на підприємство фіктивні борги. За таким алгоритмом працюють рейдерські групи у кількох областях.

 

Про це заявила керівник юридичного департаменту Центрального апарату Аграрної партії Ірина Петренко, коментуючи скандальну спробу рейдерського захоплення ТОВ «Нива-2010» в селі Бережинка на Кіровоградщині.

 

«У спробі цього захоплення простежується схема, яку вже застосовували рейдери в Кіровоградській та Дніпропетровській областях. У ній задіяні три інструменти, які працюють паралельно і злагоджено. Спочатку так звані «чорні» нотаріуси завіряють документи про укладення договору купівлі-продажу чи зміни статуту без присутності самої людини. Далі реєстратор вносить відомості з підроблених документів у державний реєстр. А потім суд накладає неіснуючі боргові зобов'язання на підприємство і робить можливим, щоб у підприємства були вилучені кошти», - пояснила Ірина Петренко.

 

Відбивати рейдерські атаки на Кіровоградщині власникам підприємств і сільським жителям доводиться самотужки. Міліція в більшості випадків займає або нейтральну позицію, або й сприяє рейдерам. Активісти вимушені організовуватись у загони самооборони. Лише завдяки численним акціям протесту як в обласному центрі, так і в Києві, вдається привертати увагу влади до проблеми.

 

«Місцева поліція і керівництво області зараз нам обіцяють створити міжвідомчу комісію щодо рейдерських захоплень. Ми вимагаємо чесного і прозорого розслідування як останніх фактів побиття людей в Бережинці, так і реальної роботи з відновлення власників у їхніх правах. Якщо це не буде зроблено - ми будемо вимушені знову виходити на акції протесту. Ми не зупинимось, поки не доб'ємося справедливості і повернення підприємств», - розповів керівник громадської організації «Аграрна самооборона України», член Аграрної партії Юрій Крутько.

 

Нагадаємо, на Кіровоградщині лише за останній час відбулось 5 спроб рейдерських захоплень. Зокрема, атаки були здійснені на підприємства: ТОВ «Нива-2010» (с.Бережинка Кіровоградського району), ПСП «Гайдук» (м.Долинська), ФГ «Агроперспектива», ФГ «Матвєєв» та ФОП «Матвєєв» (с.Петрове Знам'янського району), ПСП «Богнер» (с.Богданівка Петрівського району), ПСП ім. Димитрова (с.Добре Вільшанського району). А, починаючи з 2016 року, по всій Україні на сільськогосподарських виробників було вчинено понад 7500 рейдерських атак. 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу