КИЕВ
12:02
Брюссель
11:02
Москва
13:02
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Якщо стягнути з олігархів їхні борги не доведеться продавати землю – Віталій Скоцик

10 апреля, 16:12  Политическая  Украина

Влада має стягувати з олігархів їхні борги, а не випрошувати кредити в МВФ. Якби всі бізнесмени в Україні були в рівних умовах і платили податки та виплачували борги, Україна не мусила б просити позики у міжнародних інституцій під зобов'язання продажу землі.

 

Про це під час робочого візиту до Донецької області заявив економіст, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, коментуючи інформацію голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої про те, що українські олігархи заборгували НБУ 45,2 млрд грн.

 

«Лише троє олігархів винні Національному банку суму, рівноцінну мільярду доларів. І влада, замість того, щоб проявити твердість і стягнути заборгованість, заганяє в борги державу і весь народ», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

На його думку, політика постійних державних позик на фоні «імунітету» олігархів матиме катастрофічні наслідки.

 

«Уряд підписує з МВФ меморандум, у якому заради мільярдного траншу обіцяє поспішно відкрити ринок землі вже з наступного року. В чиїх це інтересах? Звичайно, в інтересах тих самих «недоторканних» олігархів, бо тільки вони і мають кошти, щоб купувати землю. Вони узурпують весь земельний ресурс і спричинять катастрофу держави. Тим часом борги їхніх структур перед державою наче не помічають. Ось де треба брати фінансовий ресурс, який і так належить Україні!» - додає економіст.

 

За його словами, безкарність олігархів призвела до того, що держава мусила викуповувати «ПриватБанк», із якого кошти вкладників були викачані на кредитування офшорних компаній, пов'язаних з власниками банку.

 

Віталій Скоцик нагадав, що, за підрахунками експертів, загальна сума боргів, яку двадцять найбільших бізнесменів-боржників України повинні повернути кредиторам, державі і населенню, становить понад 40 млрд доларів.

 

Нагадаємо, голова НБУ Валерія Гонтарєва назвала серед найбільших боржників за кредитами рефінансування Дмитра Фірташа і його банк «Надра» (винен НБУ 9,8 мрлд грн), Олега Бахматюка і його два банки «Фінансова ініціатива» та «VAB банк» (понад 10 млрд грн), Миколу Лагуна - власника «Дельтабанку» (8 млрд грн). Також банк «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго заборгував 6,3 млрд грн, а «Імексбанк» Леоніда Клімова - 3,4 млрд грн.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу