КИЕВ
11:43
Брюссель
10:43
Москва
12:43
Среда, 24 апреля 2024

Новости



Продай голос: цинічні політики виростили цинічних виборців

22 сентября, 13:59  Политическая  Украина

«Цинічні політики виростили цинічних виборців, які ставляться до підкупу як до належного», - вважає політконсультант, керуючий партнер Національної антикризивої групи Тарас Загородній. 

Експерт в ефірі Громадського радіо розповів, що підкуп виборців політсилами припиниться, коли над цим почнуть реально працювати правоохоронні органи: «В Україні відповідальність за підкуп виборців існує вже 10 років, але наразі немає випадків несення відповідальності кандидата за підкуп виборців».

Тема місцевих виборів - основна політична подія осені - 2015 в Україні. Оприлюднено  аналіз перших тенденцій від громадських спостерігачів.у різних регіонах на місцевих виборах і що ми маємо: спостерігачі громадянської мережі «Опора» виявили оголошення молодіжного правозахисного об'єднання, в якому йдеться про вирішення особистих проблем та  питань, пов'язаних з життєдіяльністю району.

 

Оголошення такого змісту розміщені і на маршрутних автобусах. Коли спостерігач від «Опори» зателефонував лідеру об'єднання, той погодився допомогти відремонтувати під'їзд, взявши на себе витрати на послуги робітників, зазначивши, що балотується в депутати, навіть не приховував. 

 

Є цікаве спостереження спостерігачів із Дніпропетровщини. У місті Синельниковому дві політичні сили одночасно  влаштували футбольні турніри, приурочені  до Дня фізкультурника. Для обох партій - партії «Відродження» та «Укроп» це були перші акції від дня офіційного старту передвиборчого процесу. Блакитні повітряні кульки, прапорці, намети з написом «Партія «Відродження» прикрашали свято а по завершенні  спортивних змагань представник від політичної сили вручив командам по футбольному м'ячу і, головне, диплом партії «Відродження».

 

А турнір від українського об'єднання «Укроп»  був присвячений пам'яті загиблих воїнів АТО. Команда-переможець отримала кубок, а кожен учасник - футболку «Укропу» і конверт із грошима, за які кожен учасник мав розписатися. Схоже на підкуп виборців. 

 

"Підкуп виборців можливий у тому випадку, якщо не працюють правоохоронні органи. Якщо всі дотримуються виборчого законодавства, це неможливо зробити". - Каже експерт. На справді, кандидати і політичні партії знають, що вони порушують виборче законодавство, вони свідомо на це йдуть

У всіх партій є досвідчені юристи і вони можуть правильно це оформити. Деякі партії, швидше за все, скажуть що вони не партія, а благодійний фонд. Це давно знайома схема. Чому люди на це йдуть? Цинічні політики виростили ціле покоління цинічних виборців, які чітко  розуміють, що добитися чогось можна лише під час виборів". 

 

Згідно з новими законами, введена відповідальність за підкуп виборців, відповідальність не лише для тих, хто підкуповує, а й для тих, хто бере хабарі і не було прецедентів, щоб хтось поніс відповідальність за підкуп виборців. Однак ця відповідальність існує років десять і нікого ще не посадили. "Реально були спроби за фальсифікацію виборів у 2004 році членів комісії після першого Майдану. Тоді хтось поніс відповідальність.

Що стосується кандидатів у депутати, то за моєї пам'яті не було таких випадків, щоб кандидат поніс відповідальність за те, що він займався підкупом виборців.Це вигідно всім. Ми маємо розуміти, що в Україні значно погіршилася економічна ситуація. Тому люди будуть брати і гроші, і продукти, ми маємо розуміти, що в реально бідних країнах побудувати прозору демократію, майже нереально". - Поділився думками Тарас Загородній. 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу