КИЕВ
19:27
Брюссель
18:27
Москва
20:27
Четверг, 18 апреля 2024

Новости



Створення нової реальності: як підлітки змінюють світ вже сьогодні

23 мая, 22:00  Социальная  Украина

На сьогоднішній день в Україні живуть 5500 підлітків з ВІЛ; 123500 підлітків  знаходяться у групі ризику. Водночас протягом минулого року під медичним наглядом перебувало лише 1 188 ВІЛ-позитивних підлітків. З 2015 р. у більшості регіонів України надання життєво важливих послуг для ВІЛ-позитивних підлітків стало неможливим також через те, що Програма Глобального Фонду на 2015-2017 рр. їх не передбачає.

 

Щоб змінити цю ситуацію, у грудні 2015 року була зареєстрована БО "Об'єднання підлітків і молоді "Тінерджайзер". Організація створена підлітками для підлітків і зосереджена на їхній мобілізації та захисті їхніх прав.

 

Вже через 3 місяці після створення, у квітні 2016 року, Тінерджайзер, за сприяння Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, почав активно працювати у шести Центрах для підлітків, яких торкнулася епідемія ВІЛ, у Києві, Полтаві, Кривому Розі та Одесі. За цей час був розроблений тренінговий модуль по роботі з ВІЛ-позитивними підлітками, на 5-ти оснащених сайтах проведено 87 груп підтримки для підлітків з ВІЛ, надана 361 консультація підліткам за принципом «рівний-рівному».

 

Утім для того, щоб проблеми підлітків з ВІЛ могли бути вирішені, необхідно було говорити про них на найвищому рівні. Причому, не просто говорити, але й вміти аргументовано захищати. Розуміючи це, Тінерджайзер розглядав надважливим напрямком своєї роботи підготовку ініціативних підлітків-лідерів до адвокування своїх інтересів. Так, протягом двох років організація провела 10 вебінарів, на яких навчила 173 підлітка-активіста. У адвокаційних заходах на регіональному та національному рівні відбулося 75 значущих участей підлітків-активістів та представників організацій, які працюють з підлітками та молоддю.

 

Вперше в Україні підлітки, котрі пройшли навчання, змогли отримати соцзамовлення на послуги з профілактики ВІЛ на Полтавщині. (Подані БО пропозиції  «СВІТЛО НАДІЯ» щодо внесення змін до міської програми "Молодь Полтави" прийняті і ратифіковані на черговій сесії. Виділено кошти в розмірі 50 000 на 5 місяців на реалізацію соціального замовлення послуги "Соціальна профілактика", яка передбачає тренінги з профілактики ВІЛ в ПТУ м. Полтави).

 

За результатами діяльності у залученні підлітків до адвокаційної роботи, Тінерджайзер  створив книгу "Чи може підліток змінити світ?", котра  допоможе іншим організаціям та ініціативним підліткам досягти успіху у цій сфері.

 

Найвагомішим досягненням, описаним у книзі, стала участь активістів Тінерджайзер Яни Панфілової та Даніїла Столбунова у робочих групах з підготовки Заявки від України до Глобального Фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією. Під час роботи з підготовки заявки Даніїл та Яна лобіювали інтереси підлітків та питання доступності соціально-психологічного супроводу ВІЛ-позитивних дітей та підлітків. В поточну версію заявки всі їхні пропозиції було внесено.

 

Серед найуспішніших прикладів також можна зазначити Надію Дубчак - єдиний підліток серед членів Координаційного комітету Міжнародної Конференції з  ВІЛ/СНІДу та Аліну Турубарову - єдиний підліток серед членів Координаційної ради з питань протидії ВІЛ/СНІДУ, туберкульозу і наркоманії при Полтавській обласній державній адміністрації.

 

Таким чином, активні підлітки за підтримки  організації Teenergizer винесли проблеми свого середовища на обговорення у найвищих органах, котрі приймають рішення. Їхній голос буде почутий і врахований.

 

Уберегти 95 000 «дітей вулиці» від ВІЛ-інфекції можна тільки з допомогою неурядових організацій, - Наталія Нізова

 

Директор Центру громадського здоров'я МОЗ, професор Наталія Нізова сьогодні взяла участь у прес-конференції БО "Об'єднання підлітків і молоді "Тінерджайзер" на тему «Створення нової реальності: як підлітки змінюють світ вже сьогодні».

 

Виступаючи на заході вона повідомила: «Щорічно в Україні виявляють кілька тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції. 25% з них - це молоді люди. У 60% випадків зараження відбулося через незахищений секс, а значить його можна було уникнути».

 

Професорка наголосила також на тому, що  сьогодні в Україні значно зросла кількість людей, у так званих «групах ризику»: працівники комерційного сексу, гомосексуалісти, діти вулиці. «Сьогодні на вулиці проживає 95 000 підлітків. Це величезна група людей, до яких держава не може достукатися самотужки», - розповідає  вона. На її переконання, головним помічником у роботі з цими людьми є недержавні організації, і зокрема "Тінерджайзер", котрий за 2 роки існування довів ефективність своєї роботи.

 

«Така сила оптимізму й переконання, котра є в цій молодій команді зможе рухати Україну вперед до мети, виголошеної декілька років тому Хіларі Клінтон: Майбутнє - без ВІЛ-інфекціїї», - підкреслила Наталія Нізова.

 

За офіційною статистикою, в Україні - 5,5 тисячі ВІЛ-інфікованих підлітків


В Україні майже немає центрів, де нормально підтримують, надають психологічну та соціальну підтримку підліткам, які живуть з ВІЛ.

 

На сьогодні в Україні нараховується 5,5 тис. ВІЛ-інфікованих підлітків. Про це повідомили учасники прес-конференції в УНІАН на тему: «Створення нової реальності: як підлітки змінюють світ вже сьогодні». Консультант з мобілізації підлітків БО «Об'єднання підлітків та молоді «Teenergizer» Альберт Сардарян зазначив, що для запобігання та протидії ВІЛ з 2004 по 2014 рік Глобальний фонд по боротьбі з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією фінансував спеціальні програми для підлітків.

 

«Але у 2015 році Глобальний фонд змінив модель фінансування, і вважалось, що держава має на себе взяти турботу про підтримку центрів для підлітків з ВІЛ, підтримку підлітків, які живуть з ВІЛ. Держава не змогла цього зробити. Фінансування Глобального фонду просто закрились. І наразі, на жаль, в Україні майже немає центрів, де нормально підтримують, надають психологічну та соціальну підтримку підліткам, які живуть з ВІЛ. Це є серйозною проблемою, бо їх потрібно весь час підтримувати. Вони мають весь час розуміти, що якщо їм важко, якщо їм набридло приймати терапію кожного дня, то поруч є хтось, хто може їм сказати: «Не робити дурниць і не відмовлятись від терапії», - наголосив Сардарян. Він зазначив, що рік тому для того, аби підлітки не лишались наодинці зі своїми проблемами, була створена організація «Teenergizer».

 

«Так сталось, що коли дорослі не можуть взяти на себе відповідальність і якось змінити ситуацію, то це доводиться робити підліткам. Рік тому підлітками і для підлітків була заснована організація «Teenergizer» підлітками і для підлітками. За підтримки ЮНІСЕФ був розпочатий проект, основною метою якого було, перш за все, надати підтримку підліткам, які живуть з ВІЛ. Друге - створити групу ініціативних та активних підлітків, які б відстоювали та захищали свої права, навчити їх це робити. Завдяки цьому зараз у чотирьох містах - Києві, Полтаві, Одесі та Кривому Розі - є 6 центрів, де допомагають підліткам, підтримують та навчають їх», - повідомив Сардарян. За рік своєї діяльності «Teenergizer» провела велику кількість вебінарів, зустрічей, тренінгів, лекцій, підготувавши 173 активіста, які взяли участь у більш ніж 75 заходах, присвячених боротьбі з ВІЛ. За словами Сардаряна, вперше в Україні підлітки, котрі пройшли навчання, отримали соціальні замовлення від міської влади Полтави на проведення тренінгів з профілактики ВІЛ у навчальних закладах міста. Він також повідомив, що за результатами діяльності організації було видано книгу «Чи може підліток змінити світ?». У книзі розповідається, зокрема, про роботу 17-річної Надії Дубчак - єдиного підлітка серед членів Координаційного комітету Міжнародної конференції з ВІЛ/СНІД, яка відбудеться наступного року, про досягнення активістів «Teenergizer» у робочих групах з підготовки заявки від України до Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією. Як повідомив активіст БО «Об'єднання підлітків та молоді «Teenergizer» Даніїл Столбунов, під час роботи над заявкою він та його колеги лобіювали інтереси підлітків та питання доступності соціально-психологічного супроводу ВІЛ-позитивних дітей та підлітків. «Вперше в історії до написання цієї заявки були допущені самі підлітки. Я і моя колежанка представляли інтереси молодих людей в Україні... Нашим завданням було, щоб у цій заявці була окрема стаття в бюджеті - підлітки. Зараз вона там є. Ми все це контролюємо. Наші пропозиції були внесені у поточну версію заявки. Наше завдання виконане. Ми досягли мети», - сказав він.

 

Своєю чергою керівник Програми розвитку і здоров'я молоді ЮНІСЕФ Олена Сакович назвала гарним прикладом партнерства співпрацю між «Teenergizer», ЮНІСЕФ та органами влади. «Я дуже рада, що між «Teenergizer» як молодою громадською організацією та ЮНІСЕФ, а також державними та іншими громадськими організаціями, відбулась дуже гарна співпраця. Є гарний приклад партнерства, коли організації різного рівня працюють разом заради спільної мети. У такій співпраці кожен з нас отримує якісь уроки. Від імені ЮНІСЕФ я хочу привітати «Teenergizer» з тими досягненнями, які у них вже є сьогодні, але ще багато попереду, беручи до уваги той старт, які вони мали», - сказала Сакович.



Контакти для ЗМІ:

Панфілова Ольга, Національний експерт з адвокації, БО "Об'єднання підлітків і молоді "Тінерджайзер" +380661363314, olya@teenergizer.org

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу