КИЕВ
21:21
Брюссель
20:21
Москва
22:21
Среда, 24 апреля 2024

Новости



В Аграрній партії закликають добросовісно ставитись до обробки полів засобами захисту рослин

19 июня, 11:49  Социальная  Украина

Щороку в періоди масового обробітку посівів засобами захисту рослини неодноразово зіштовхуємося з випадками отруєння бджіл. Цей рік, на жаль, не став винятком.

 

Неконтрольоване застосування пестицидів для обробки посівних площ сільськогосподарських культур призводить до масової загибелі бджіл, завдаючи значної шкоди пасікам, а також наносить шкоду навколишньому середовищу та здоров'ю людей.

 

Аби уникнути загибелі бджіл під час обробки полів засобами захисту рослин, звертаємося до агровиробників та пасічників дотримуватися необхідних правил, що встановлені чинним законодавством.

 

Детальну інструкцію, розроблену в Аграрній партії, неодноразово надсилали аграріям, бджолярам та органам місцевого самоврядування.

 

Про це розповіла голова Аграрної ради Аграрної партії Ольга Ходаківська.

 

«Випадків загибелі бджіл через обробку полів пестицидами вже менше. У багатьох областях вдалося встановити контакт між аграріями та бджолярами. Однак із деяких регіонів ми все-таки отримуємо тривожні сигнали»,- каже Ольга Ходаківська.

 

 

За її словами, бджоли - це своєрідний індикатор, адже пестициди впливають і на здоров'я людей. З огляду на це потрібно дотримуватись відповідних правил та завчасно інформувати населення про майбутнє обприскування

 

Будучи належним чином поінформованими пасічники зможуть ізолювати бджіл або перевезти пасіки на певний час у безпечне місце. Прояв взаємоповаги та дотримання відповідних правил забезпечує успішну боротьбу з шкідниками, бур'янами та хворобами, не завдаючи при цьому шкоди бджолам, які опилюють сільськогосподарські культури та довкіллю й здоров'ю людини.

 

 «Торік зафіксовано випадки, коли обробляючи посіви з гелікоптерів були порушені усі екологічні й санітарні вимоги. Місцеві мешканці розповідали, що розведений розчин потрапив не лише на поля, а й на їх домівки, де просто стікав по вікнах. Непоодинокими були й випадки отруєння дітей. Зрозуміло, що тут було порушено всі можливі санітарні норми, однак винних до відповідальності так і не притягнуто. І це питання до правоохоронних органів»,- наголосила Ольга Ходаківська.

 

 

 

Водночас політик зазначила, що проблеми можуть виникнути навіть тоді, коли фермери дотримуються всіх санітарних норм.

 

«До 1-го січня в Україні діяв мораторій на перевірки щодо обігу пестицидів та агрохімікатів, на скасуванні якого ми наполягали. Адже за даними моніторингових служб, половина ринку засобів захисту була контрафактна. Під етикетками могли бути зовсім інші діючі речовини або ж препарати, термін дії яких сплив. В Україну ввезено чимало заборонених в інших державах пестицидів, і ці речовини досі можуть залишатися на складах та потрапляти на поля», - каже Ольга Ходаківська.

 

Експерт зауважила, що за обігом засобів захисту рослин державний контроль бути повинен. Це допоможе уникнути потрапляння на поля небезпечних речовин, які завдають шкоди довкіллю і людям. При цьому важливе значення належить аграріям. Тому надзвичайно важливо добросовісно відноситися до обробки посівів, купувати перевірені препарати, дотримуватися санітарних вимог та інформувати пасічників і місцевих жителів про час обробки полів. Тим паче, що сьогодні на ринку можна придбати екологічно безпечні препарати, перевагу яким і слід надавати.

 

Джерело: Аграрна партія

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу