КИЕВ
16:54
Брюссель
15:54
Москва
17:54
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Видима Я, або Як культ домашніх "берегинь" заступає людську особистість

12 марта, 12:31  Социальная  Украина

Чи замислювалися ви, скільки часу витрачають люди на так звані домашні клопоти і хто все ж таки, жінки чи чоловіки, більше залучені до домашньої праці?

 

Давайте звернемось до статистики.

 

Worl Economic Forum у 2016 році оприлюднив дані, за якими у середньому жінки працюють на 50 хвилин у день більше, ніж чоловіки.

 

При цьому, за даними ООН, жінки виконують неоплачуваної домашньої роботи у 2,6 разів більше, ніж чоловіки.

 

Тут мова йде про догляд за господарством, приготування їжі, піклування про дітей та літніх людей, відвідування разом із ними лікарів і ще купу звичних для нас повсякденних справ.

 

Робота у традиційному розумінні не звільняє жінку від виконання своїх обов'язків по догляду.

 

Це означає, що жінки не лише меньше відпочивають, а мають й меньше часу для власного розвитку.

 

Якщо ми поглянемо на українські реалії, то підтвердимо сказане сповна. Власне, у переддень святкування 8 березня, відомого нам усім ще з дитсадків "свята весни і краси", це особливо помітно.

 

Часто можемо почути, що саме 8 березня чоловіки та діти дарують своїм дружинам і мамам "вихідний" - самостійно готують обід, прибирають, або навіть піклуються один про одного цілий день.

 

Й мимоволі виникає питання: чому лише раз на рік?

 

Адже в несвятковий день приготувати собі вечерю, погуляти з дитиною чи прибрати за собою вони чомусь не в змозі.

 

Звичайно, це стосується далеко не всіх чоловіків, але саме така модель поведінки сьогодні все ще є суспільним трендом.

 

В стереотипному мисленні поширена викривлена картинка світу, де жінки нероби, які сидять вдома, а чоловіки - трударі, які їх забезпечують.

 

Насправді, жінка виконує безліч неоплачуваної роботи, а суспільство вважає це нормальним, адже, мовляв, шлюб автоматично накладає на дружину низку повинностей.

 

Таке собі кріпацтво на новий лад.

 

За опитуваннями кількарічної давнини лише 22% українських чоловіків погоджувались поділити виконання домашніх справ порівну, тоді як кількість жінок, які прагнуть подібного розподілу, суттєво більша - 49%.

 

І замість того, щоб у Міжнародний жіночий день прислухатися до бажань і потреб своєї партнерки, коханої чи подруги деякі чоловіки по інерції продовжують дарувати праски і сковорідки.

 

Коли за хатньою роботою та культом "берегині домашнього вогнища" залишається похованою особистість жінки, з її мріями, прагненнями та бажаннями.

 

Час усім зрозуміти, що в сучасному світі діють інші правила, ніж в традиційних суспільствах позаминулого століття, за якими дехто дуже ностальгує.

 

Якщо держава хоче бути конкурентоздатною, доведеться грати за правилами цивілізації, або скніти у закутку третього світу.

 

Мобільність, відкритість, взаємна повага, рівні можливості для усіх людей - це  ті "кити", на яких тримається європейський світ, куди ми так прагнемо інтегруватись.

 

Тож давайте робити це не декларативно, а реально.

 

Й почнемо з себе та з оточуючих.

 

Давайте вийдемо з тіні, станемо видимими та реалізуємо себе в житті згідно з власними бажаннями, а не з нафталіновими стереотипами позавчорашнього дня.

 

П.С. Став хештег #ВидимаЯ та розкажи усім, скільки невидимої домашньої праці ти робиш щоденно.

 

Жінки гідні поваги 365 днів на рік!

 

Автор: Олександра Голуб, голова Ліги зихисту прав жінок, спеціально для УП.Життя

Джерело: Украинская правда

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу