КИЕВ
02:55
Брюссель
01:55
Москва
03:55
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Еко-табір і овеча ферма: мрія про нове село

06 декабря, 11:59  Социальная  Украина

Уявіть картину. Півтора десятка дітей прокидаються вранці, чистять зуби й біжать виганяти на пасовище отари овець. Вівці мекають, барани бекають, собаки гавкають, півні кукурікають... Так починається день в екологічному таборі Letnya Camp в Дрогобицькому районі Львівської області. Мала приємність відвідати його в серпні цього року.

 

"Хочемо показати дітям, яким може бути сучасне сільське господарство: чисті світлі кошари, духмяне сіно, доглянуті тварини, екологічні харчі, сучасні стандарти в побуті. Тут немає гною по коліна, неприємного запаху. Це ламає стереотипи про фермерство", - говорить організатор табору Наталія Огньова.

 

Еко-табір працює на базі фермерського господарства «Меринос-Захід», що має найбільшу в Україні отару племінних овець європейських порід. Тут усе облаштовано за австрійськими та німецькими технологіями.

 

 

Ферми заклав молодий підприємець із Києва Дмитро Огньов. А його дружина Наталія три роки тому вирішила організовувати на фермах табір вихідного дня - для власних дітей та дітей друзів родини Огньових. Усім настільки сподобалося, що таборівку почали проводити щороку в три зміни.

 

"Ідея лежала на поверхні, - каже Наталія. - Концепція табору "канікули на фермі" або "канікули на селі" передбачає оздоровлення, насичене дозвілля, екологічне виховання й популяризацію сучасного фермерства. Ніхто в Україні такого не робив".

 

 

Діти мешкають у фермерському адміністративному корпусі, який пристосований для життя за європейськими вимогами. Тут спальні кімнати, зали для майстер-класів, їдальня, гардеробна, туалети. З дітьми весь час 2-3 вожатих - студентів місцевого педуніверситету.

 

Програма табору складена за принципом "або діти кудись їдуть, або до них хтось приїжджає":

 

  • уроки з гончарства, різьблення, плетення з соломи та інші;
  • походи у скельну фортецю Тустань, зоопарк, басейн;
  • екскурсії до пожежної частини, церкви Св. Юра та Ратуші в Дрогобичі;
  • майстер-клас з приготування піци в Трускавці;
  • футбол, активні ігри, конкурси.

 

І - натиск на екологічність. Діти саджають насіння різних рослин, готують натуральну їжу на вогні, слухають лекції із сортування сміття та закріплюють навички на практиці (цю звичку багато хто увозить додому).

 

 

Та найбільший скарб еко-табору - доглянуті, здорові, гарні тварини. Адже значна частина дітей із великих міст узагалі не бачили свійських тварин. Навіть звичайна жива гуска викликає шок. Дітей переповнюють емоції...

 

Аж тут кілька тисяч овець!

 

Коли вівці прокидаються, то виділяють ланолін - вовняний віск - тваринний продукт із надзвичайно цілющими властивостями. Вдихання повітря, просякнутого ланоліном, лікує астматичні захворювання й посилює імунітет. Діти Огньових, стверджує мама, практично не хворіють, хоч мали проблеми.

 

 

На території табору діє правило "ґаджет фрі". По приїзді діти здають планшети та смартфони. У декого через це "ломка". Серйозна проблема, визнають організатори. Та вона вирішується, коли в дітей з'являється альтернатива ґаджетам. Наприклад, квест із вівцями!

 

Часом батьки запитують вожатих, чому діти їм не телефонують. "Якщо не телефонують, значить усе Ок", - пояснюють.

 

 

Наталія розповідає історію, як до табору п'ятьма машинами привезли  восьмирічного хлопчика. Його супроводжували батьки, діди з бабами, хрещені, няні, сусіди. Схоже на кіно, але це реальність. Хлопчик не вмів самостійно одягнутися, почистити зуби, не кажучи про зав'язати шнурки.

 

Проте виявилося, хлопчик меткий, швидко вчиться. А потерпав від надмірної батьківської опіки.

 

Багато дітей в еко-таборі щасливі, що їхні батьки далеко. Тимчасове звільнення від опіки йде на користь малим. Вони вчаться самостійно вибудовувати стосунки з однолітками. Задають вожатим питання, які з різних причин не поставлять батькам. Набувають нових навичок. Можуть біля вечірнього багаття обговорити з ровесниками минулий день, скласти плани.

 

 

Наталія Огньова називає еко-табір "соціальним проектом". Хоча б тому, що плата за перебування дитини не перекриває всіх витрат фермерів. Але  кожен підприємець повинен мати зону "соціальної відповідальності", каже жінка. Для Огньових вона виражаються ось у такому оздоровчо-просвітницькому проекті.

 

Підводячи підсумки.

 

Еко-табір на фермі - це руйнування стереотипів про аграрний сектор як заповідник відсталості. Діти бачать, що сільське господарство може бути сучасним, красивим, смачним і навіть модним.

 

 

Відпочинок на фермі європейського рівня закріплює в дітях звичку до високих стандартів життя й ведення бізнесу. Перебуваючи потім, наприклад, у зоопарку, вони питатимуть, чому там замучені тварини, не фарбовані стіни... У дорослому віці такі люди прагнутимуть високої якості в усіх аспектах життя.

 

Із розвитком аграрної культури таких таборів ставатиме все більше. З іншого боку, передове сільське господарство неможливе без виховання нового покоління українців з відповідним мисленням. Тож треба рухатися в цьому напрямку.

 

Автор: Олена Кононенко, експерт з аграрних питань.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу