КИЕВ
05:04
Брюссель
04:04
Москва
06:04
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Війна за землю: в Україні почали розстрілювати селян?

31 мая, 20:32  Социальная  Украина

Настали часи, коли фермери та сільгоспвиробники обговорюють не посіви, а яку рушницю купувати. Тільки за останні 1,5 роки на їхні господарства було вчинено близько 7500 рейдерських атак. Останнім часом бандити не гребують жодними засобами. І навіть розстрілюють селян, як це сталося тиждень тому в с. Бережинка Кіровоградської області.

 

31 травня більш ніж 200 обурених селян Кіровоградщини, разом із членами спілки «Аграрна самооборона України» прибули до столиці і пікетували Генеральну прокуратуру. Вимагали терміново зупинити хвилю рейдерських захоплень. І покарати винних.

 

 

«На жаль, зараз правоохоронна система і судова система, власне підпорядкована Міністерству юстиції через реєстраторів, нотаріусів, - не працюють! Точніше, в більшості випадків працюють якраз на рейдерів. Ще в липні 2015 року Арсеній Яценюк висловив «цікаву ініціативу»: провести експеримент з продажу 1 млн га державної землі. Ми тоді говорили: не мотивуйте рейдерів! Бо ті, хто спеціалізуються на рейдерстві ще з 90-их, зрозуміли: якщо зараз віджати землю, згодом на ній можна легко збагатитися, перепродавши, в першу чергу, іноземному капіталу», - зазначив голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Аграрії вимагають провести якісне розслідування випадків рейдерських захоплень. Відповідне звернення передали до Генпрокуратури.

 

 

«За вказівкою Юрія Луценка нас зустрів начальник управління скарг. І був відверто  шокований тим, що відбувається на Кіровоградщині. Мовляв, чимось схоже на Сицилію 50 років тому. У Генпрокуратурі визнали правомірність нашого мітингу. Кажуть, під цими стінами буває багато замовних акцій, а тут видно, що все по-справжньому, що люди справді вийшли відстоювати свої права. Нині наше питання взяли на особливий контроль, дали доручення кіровоградському обласному прокурору. Обіцяють все вирішити протягом місяця. Побачимо, як просуватиметься справа. На жаль, за останні три роки в Генпрокуратури стало значно менше повноважень. Багато зав'язано на МВС і Мінюсті», - розповів голова ГС «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько.

 

Доки на сході України йде війна, в тилу, на очах людей, нагло крадуть підприємства і землю, - обурювались мітингарі.

 

 

«Рейдери вдерлися на підприємство на початку травня. Показали, як потім виявилось, підроблені документи. Сказали: ми тепер господарі, нотаріус все завірив. Наразі люди відвоювали господарство. Проте бандити встигли розікрасти там усе, навіть будівельні шпателі забрали... Похазяйнували. Пропили чи продали»,  - обурюється учасник мітингу пан Володимир, будівельник на атакованому рейдерами підприємстві у с. Бережинка Кіровоградської області.

 

«Ми приїхали шукати справедливість! Як кажуть, надія вмирає останньою. Дії нашої Кіровоградської прокуратури, правоохоронних органів не вселяють надії. Ми сумніваємося у правомірності їхніх дій. Чи вони зацікавлені не втручатися, чи це йде вказівка «згори»,  - додає учасник акції протесту, пайовик з Кіровоградщини Володимир Кириченко.

 

 

Кожен із мітингувальників прийшов сюди свідомо, захистити свої законні права,  - наголошує учасник акції, діючий директор Братського маслопресового заводу, що на Миколаївщині, Анатолій Доценко. Його підприємство рейдери захопили ще в січні.

 

«Українська влада намагається побудувати європейську державу. Але назвіть мені країну в Європі, де ще є таке свавілля рейдерів? Чиновники обіцяють покращити в країні інвестиційний клімат. Але це ніколи не вдасться, доки не буде гарантовано безпеку українським підприємцям. До речі, справа нашого підприємства триває уже 5 місяців. Сьогодні отримали позитивні обіцянки з прокуратури. Побачимо, що з цього вийде»,  - сказав Анатолій Доценко.

 

 

Це парадокс, але в аграрній країні права власності фермерів і сільгоспвиробників абсолютно не захищені. Люди втрачають віру в правосуддя. І вступають в «Аграрну самооборону України». Добровольців уже більше ніж 600 осіб!

 

«Ми надіємось, що акція протесту і офіційне звернення до Генпрокуратури допоможе. Переведення в публічний простір проблеми рейдерства в Кіровоградській, Миколаївській областях покаже, чи законодавче поле в Україні все ж таки діє. Я дуже надіюсь, що ми не дійдемо до того, що селяни створять власну армію. А воювати селяни вміють, сьогодні армія на 75% складається з вихідців із села», - зауважив лідер аграріїв Віталій Скоцик.

 

 

За його словами, сьогодні слід терміново запровадити норми для адекватного покарання чиновників, юристів і суддів, які сприяють рейдерським захопленням. І необхідно направити проведення земельної реформи в конструктивне русло.

 

«Тільки провівши інвентаризацію земель, якісно наповнивши земельний кадастр, захистивши права власників землі і сільськогосподарських підприємств, можна говорити, що ми зіб'ємо хвилю рейдерства і захистимо власників підприємств. Тому місяць тому ми розпочали збір підписів за недопущення дикого ринку землі і якісне проведення земельної реформи, що врегулює всі «сірі зони», якими сьогодні користуються рейдери. 7 червня ми проведемо під стінами парламенту мітинг і передамо у Верховну Раду проект закону щодо впровадження системної державної програми з завершення земельної реформи», - наголосив політик.

 

 

За сумним збігом, сьогодні, 31 травня, коли фермери в Києві пікетували Генеральну прокуратуру, в с. Метановка Теплицького району близько 20 озброєних чоловіків у балаклавах увірвалися на територію зернотоку і влаштували стрілянину. За інформацією прес-служби поліції Вінницької області, в результаті одна людина отримала поранення черевної порожнини і госпіталізована в лікарню.

 

Напрошується риторичне питання. Скільки ще пострілів і крові селян має пролитися, щоб влада і правоохоронці почали діяти?

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу